Politieke maatregelen
In het persbericht bij de lancering van de campagne meldt foodwatcht: De video is een vertaling van de succesvolle video van Center for Science in the Public Interest. Deze video is in Amerika al meer dan tweeëneenhalf miljoen keer bekeken. foodwatch wil met het filmpje en de start van de frisdrankcampagne de schadelijke gevolgen van de overmatige consumptie van frisdrank laten zien en daarnaast de politiek aanzetten tot maatregelen. Eerder onderzoek dit jaar naar de suikergehaltes van de populaire drinkpakjes, leidde wel tot Kamervragen maar niet tot politieke maatregelen. Hoewel het Kabinet erkent dat de suikerconsumptie ongezond hoog is, vestigt zij onterecht haar hoop op zelfregulering van de voedselindustrie, bijvoorbeeld via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hierin belooft de frisdrankindustrie in 2020 10% minder suiker te gebruiken. Daarvan hebben deskundigen echter al aangegeven dat de beloftes van de voedingsindustrie ‘niet erg ambitieus’ zijn, en dat is wat foodwatch betreft nog een eufemisme.
foodwatch wil politieke maatregelen. Tal van deskundigen en medici bepleiten dat de overheid gezond eten makkelijker maakt en de voedselindustrie aan banden legt. Dat kan bijvoorbeeld door middel van duidelijkere (waarschuwingen op) etiketten, het weren van frisdrank- en junkfoodproducenten in scholen, lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel, een verbod op reclame voor junkfood gericht op kinderen en waarschuwingen voor suikerhoudende dranken.
'Gebrek aan politieke wil'
Margaret Chan, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, wees in 2013 al op de noodzaak van politieke maatregelen om de wereldwijde obesitasepidemie tot staan te brengen: "Geen enkel land is het gelukt om de obesitas-epidemie in alle leeftijdsgroepen tot stilstand te brengen. Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan."
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het pleit voor de oproep van YFM voor voedselonderwijs op de basisscholen. Alleen echte kennis kan mensen weerbaar maken tegen het dagelijkse aanbod en alle marketingkracht die ons probeert te verleiden tot zoete keuzes.
In het artikel staan mogelijke maatregelen om de consumptie van suikerhoudende dranken, met name bij kinderen, te verminderen. Ik citeer: "... bijvoorbeeld door middel van duidelijkere (waarschuwingen op) etiketten, het weren van frisdrank- en junkfoodproducenten in scholen, lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel, een verbod op reclame voor junkfood gericht op kinderen en waarschuwingen voor suikerhoudende dranken."
Dat zijn allemaal zaken die zonder opgelegd overheidsbeleid niet tot stand komen. En je kunt nog steeds gewoon suikerhoudende drank kopen en aan je kinderen (mee)geven. Vrijheid, blijheid dus (behalve dan voor de kinderen zelf op school), maar wel met een paar duwtjes de gezonde kant op. Wat is daar nou op tegen?
Wouter, wat vind je van die nare foto's die tegenwoordig op pakjes sigaretten staan?
Foodwatch, de pvv onder de actiegroepen. Schreeuwt hardop en ongenuanceerd wat 'we' denken.
De wereld is corrupt en foodwatch gaat het wel even fixen.
Maar om daarvoor dan de politiek in te schakelen? Dat wil de politiek natuurlijk niet. Wat het 'gelijk' van het zogenaamd eenzaam strijdende foodwatch weer versterkt.
Hohoho Hans Koevoet, als wetgeving werkelijk helpt ben ik er niet tegen. Als het gedoe is rond mijn huishouden dat de mensheid geen spat verder helpt moet het niet. Als het mij mijn eigen verantwoordelijkheid ontneemt als huisvader, opvoeder, mantelzorgster en buurman schiet het alvast niet op.
Zoek zelf maar in de archieven wat wetgeving rond voeding en drank tot (geen gewenst) gevolg had.
Hans, laat ik Wouters opmerking dan formuleren in de vorm van een vraag: hoe ziet de samenleving met het soort wetgeving dat jij voorstaat eruit?