Meer had foodwatch niet nodig. De voedselwaakhond ging aan de slag met steekproeven bij AH en Jumbo. Daaruit bleek dat de oorsprongsaanduiding op de schappen niet altijd overeenkomt met de verpakkingen of kratten waar de producten in worden aangeboden. Hollandse paprika's kunnen 'uit Israël' heten.
Dom natuurlijk, maar zou het opzet zijn?
“Wij informeren klanten altijd over het land van herkomst,” laat Albert Heijn ons per mail weten. “Als het product een verpakking met etiket heeft, staat het land van herkomst op het etiket. Bij producten die niet in een verpakking zitten of verpakte producten zonder etiket (zoals de paprika waar foodwatch aan refereert) staat op het schap waar het product vandaan komt. Met zo'n 550 groente- en fruitproducten en 900 winkels komt het voor dat op het schap per ongeluk onjuiste informatie staat. Wij doen ons best dit te voorkomen. Het kan altijd beter, daar werken we elke dag aan.”
Uit de steekproef van foodwatch kwam een vijftiental aan verkeerd gelabelde groente- en fruitproducten naar voren. Slordig natuurlijk en commercieel dom. Zeker in het geval van Nederlandse producten. Hollands klinkt beter en betrouwbaarder.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Reclame Code Commissie geeft foodwatch gelijk: deze overtredingen zijn in strijd met de Europese wetgeving die misleiding van consumenten moet voorkomen. De consument heeft er recht op om het herkomstland van fruit en groenten te weten.
Jumbo en Albert Heijn hebben hun fouten toegegeven en beloven beterschap. Desondanks constateert foodwatch op de dag van deze uitspraak in beide winkelketens nog steeds overtredingen.
Herkomst...?
Maar als we Canadese kreeft en Ierse, Duitse en Deense mosselen mogen herdopen in Oosterscheldewater en ze dan 'Zeeuws' noemen, kunnen we dan Chileens, Spaans, Italiaans fruit en groente vóór verpakking naar de supermarkt ook niet even dopen in echt Nederlands water ?
Waarom mag wederdopen in Yerseke wel ?
Ik denk dat sjoemelen met de landenherkomst van voedsel wel een van de minst belangrijke zaken is, als de kwaliteit daar en hier maar gewaarborgd is.
Ik ben kritischer over wat als ingrediënten toegevoegd wordt. Zelfs als het om een 'zuiver product' gaat.
Aan de opgegeven percentages te zien niet alleen om kleur, smaak en houdbaarheid te bevorderen, maar zeker de winstgevendheid..
p.s.
Zoek maar eens uit wat er in de ca. 30% toevoegingen in de PLUS 'puur vlees' vleesburgers 'Blonde d'Aquitaine' zit.. Klinkt lekker Frans, komt uit Holland...
Er werd zelfs bespaard op een stukje folie tussen de burgers die 2x2 naast elkaar waren verpakt, waardoor de rotzooi zodanig vies aan elkaar plakte, en ik het gepiel zo kotsbeu werd, dat ik ze alle 4 in de restafvalbak donderde.
'Opa, wa doe je noe ?', kwaakten de kleinkinderen, die geen lamsvlees lusten..
Otto #10,
Op de markt in ST-Ambroix (F) zag ik onlangs hoe een controle werd uitgevoerd. Een ambtenaar (dame in dit geval) legde de verkoop van een groentehandelaar tijdelijk stil omdat de geldigheid van de ijking van de weegschaal (stikker) was verlopen. Dezelfde handelaar had tevens bij enkele kisten fruit de herkomst niet aangegeven. Hij wees daarbij op de bedrukte kistjes met Spaanse tekst, maar dat was niet duidelijk genoeg. De ambtenaar schreef alles op en ging naar de volgende kraam.
In onze PLUS supermarkt ontbreekt de herkomst ook vaak, en wordt ook wel eens verkeerd vermeld. Zo lagen er afgelopen winter 'Hollandse Asperges' maar op de verpakking stond 'Peru'.
Misschien mag dat want het woord 'herkomst' was weggelaten op get bordje. Of het juist is wat er op de bordjes staat bij onverpakte producten is niet na te gaan nadat alles vanuit de oorspronkelijke houten kistjes in de plastic schappen wordt gekiept.
Bij AH stonden flessen 'Franse Merlot' wijn in de aanbieding, maar op de achterzijde werd na een lang verhaal over Merlot en AH bijbehorende vleesgerechten vermeld dat de wijn in Chili wordt verbouwd. Ik denk dat deze manier van bedrieglijk aanbieden gewoon mag.
mogen ze ook weleens bij de markt kontroleren.daar zie ik nooit het land van herkomst bij het fruit.
Dick#8, het is niet goed of het deugt niet.