Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is het vandaag de ‘suikermaxdag’. Kinderen in deze leeftijdscategorie hebben vandaag al de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximale hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar binnen.

De eerste Suikermaxdag - met een knipoog naar Earth Overshoot Day (dit jaar op 29 juli) - is een initiatief van foodwatch.

De suikermaxdag moet consumenten bewust maken van hun hoge dagelijkse suikerconsumptie en vestigt de aandacht op het gebrek aan politieke wil om werk te maken van suikerreductie.

Voor de berekening van de suikerinname legde foodwatch de WHO-richtlijn naast de meest recente suikerconsumptiecijfers van de RIVM.

Vandaag, 9 juli, hebben kinderen van 4 tot 8 jaar al twee keer zo veel vrije suikers op als de WHO als maximum adviseert (maximaal 10% van de totale energiebehoefte). Kinderen van 9 tot 13 jaar bereiken het maximum op 26 juli, 1 tot 3-jarigen op 10 augustus en 14 tot 18-jarigen op 14 augustus. Behalve de leeftijdsgroep tussen 71 en 79 jaar overschrijdt iedereen de norm van de WHO nog voordat het jaar om is.

Onder vrije suikers worden suikers verstaan die tijdens de productie van voedselproducten zijn toegevoegd of van nature voorkomende suikers in (geconcentreerde) vruchtensappen. Suikers in fruit en groente vallen hier dus niet onder. Journalist-diëtist Karine Hoenderdos wees hier ooit op sjoemelen in de berekeningswijze van de hoeveelheid suiker die consumenten binnenkrijgen.

Foodwatch - Vandaag is het suikermaxdag voor 4-8 jarigen
Reageer
  • Deel
Druk af