In 2007 stelden wetenschappers van de universiteit van Southampton vast dat de 5 zogenaamde azo-kleurstoffen E102, E110, E122, E124 en E129 plus de kleurstof E104 hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.

De ontdekking leidde niet tot een verbod op deze kleurstoffen, maar tot de verplichting voor fabrikanten een disclaimer op producten met deze kleurstoffen te plaatsen: “kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden”.

Het gaat om frisdranken en snoep, maar ook vitaminepillen, vleesbeleg, medicijnen, dressings, bonbons en bakproducten
De verwachting was dat dit er toe zou leiden dat fabrikanten de kleurstoffen zouden vervangen. In Tros Radar zei een woordvoerder van de voedingsindustrie destijds: “Maar wij denken dat consumenten hierdoor verontrust zullen zijn, onterecht overigens. En daarom zullen wij er voor zorgen dat deze kleurstoffen uit de producten zullen verdwijnen".

In de praktijk blijkt dit niet te gebeuren. Daarom start voedselwaakhond foodwatch vandaag een emailcampagne. De campagne is gericht op marktleiders Albert Heijn en Jumbo. Deze bedrijven verkopen volgens foodwatch nog tenminste 30 respectievelijk 50 producten met de gewraakte, maar niet verboden kleurstoffen. Het gaat om frisdranken en snoep, maar ook vitaminepillen, vleesbeleg, medicijnen, dressings, bonbons en bakproducten.

In een persbericht stelt foodwatch:
foodwatch vindt het dan ook 5 jaar later tijd geworden dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en definitief de producten met deze kleurstoffen uit hun winkels weren. Daarom is foodwatch een e-mailactie gestart tegen de marktleiders Albert Heijn en Jumbo die beiden nog tientallen van deze producten verkopen. Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch: “Albert Heijn en Jumbo moeten geen risico's willen nemen met de gezondheid van kinderen, enkel om een fel kleurtje aan snoep of frisdrank te geven.”

southampton six foodwatch


Je vindt de emailactie op de site van foodwatch.

Fotocredits: 'Colours of the Rainbow', Jason Meredith
Dit artikel afdrukken