De ontdekking leidde niet tot een verbod op deze kleurstoffen, maar tot de verplichting voor fabrikanten een disclaimer op producten met deze kleurstoffen te plaatsen: “kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden”.
Het gaat om frisdranken en snoep, maar ook vitaminepillen, vleesbeleg, medicijnen, dressings, bonbons en bakproductenDe verwachting was dat dit er toe zou leiden dat fabrikanten de kleurstoffen zouden vervangen. In Tros Radar zei een woordvoerder van de voedingsindustrie destijds: “Maar wij denken dat consumenten hierdoor verontrust zullen zijn, onterecht overigens. En daarom zullen wij er voor zorgen dat deze kleurstoffen uit de producten zullen verdwijnen".
In de praktijk blijkt dit niet te gebeuren. Daarom start voedselwaakhond foodwatch vandaag een emailcampagne. De campagne is gericht op marktleiders Albert Heijn en Jumbo. Deze bedrijven verkopen volgens foodwatch nog tenminste 30 respectievelijk 50 producten met de gewraakte, maar niet verboden kleurstoffen. Het gaat om frisdranken en snoep, maar ook vitaminepillen, vleesbeleg, medicijnen, dressings, bonbons en bakproducten.
In een persbericht stelt foodwatch:
foodwatch vindt het dan ook 5 jaar later tijd geworden dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en definitief de producten met deze kleurstoffen uit hun winkels weren. Daarom is foodwatch een e-mailactie gestart tegen de marktleiders Albert Heijn en Jumbo die beiden nog tientallen van deze producten verkopen. Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch: “Albert Heijn en Jumbo moeten geen risico's willen nemen met de gezondheid van kinderen, enkel om een fel kleurtje aan snoep of frisdrank te geven.”

Je vindt de emailactie op de site van foodwatch.
Fotocredits: 'Colours of the Rainbow', Jason Meredith
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bijna een jaar na de start van de campagne komt foodwatch met een update:
Action stopt met de verkoop van frisdrank met de zes omstreden kleurstoffen van de ‘Southampton Six’. Ook Jumbo – die vorig jaar aan foodwatch aangaf ‘naar verwachting’ eind 2015 te stoppen met de kleurstoffen, is ondertussen opgehouden met de verkoop. Deze toezegging deden beide bedrijven aan foodwatch. Bij Xenos ontbrak zelfs de wettig verplichte gezondheidswaarschuwing op de verpakking van snoep en frisdrank met deze kleurstoffen. Xenos heeft deze producten afgelopen week uit het schap gehaald maar weigert de verkoop van producten met de Southampton Six kleurstoffen geheel te beëindigen. Vorig jaar had Albert Heijn al toegezegd eind 2016 te stoppen met de kleurstoffen. Lidl had al eerder uit eigen beweging de verkoop gestaakt.
foodwatch is blij met het campagnesucces: “Risico’s nemen met de gezondheid en schoolprestaties van kinderen, enkel om een aantrekkelijk kleurtje aan een ongezond product te geven, daar ergeren wij ons groen en geel aan. Fijn dat steeds meer bedrijven dat met ons eens zijn.”
OK Liesbeth, duimpje van mij. Je moet iemand niet beoordelen op wat hij doorgaans zegt, maar op zijn zinnige dingen.
Ha ha ha ik doe niet aan geloof. Ik luister wat iemand op dat moment zegt en beoordeel dat. Ik vind Martijn vaak erg theoretisch voor praktisch gebruik. Maar deze reactie vond ik ook helder voor de consument. Stel we vervangen die e-nummers door 'betere' kleurstoffen, daarmee wordt dat snoep niet ineens gezond.
Liesbeth, geloof jij Martijn nog, die onlangs zei dat eieren eigenlijk heel slecht voor je zijn?
Ik geloof dat zeker en het is ook waar ;) Tja dat is eenmaal eenvoudiger om aandacht te krijgen. En iedereen neemt het lekker klakkeloos over.
Het werd als een causaal verband gebracht, terwijl het hoogstens over een mogelijke (!) associatie gaat. Het was ook raar dat er geen link was naar het oorspronkelijke onderzoek. Dat roept uiteraard vragen op. Toch is wel opmerkelijk dat er op de etiketten melding van moet worden gemaakt. Als het feitelijk was dat het echt helemaal geen kwaad kon, zou die beslissing niet zijn genomen.
Maar zoals Martijn Katan vandaag zei: 'de e-nummers leiden af van de centrale boodschap: eet minder snoep'