Half maart verzocht foodwatch de NVWA om alle testresultaten sinds 2006 van voedingsproducten op vervuiling met de twee gevaarlijke minerale oliën mineral oil saturated hydrocarbons (MOSH) en mineral oil aromatic hydrocarbons (MOAH) die zij in haar bezit heeft. Deze testresultaten zijn opvraagbaar op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur. De NVWA heeft nu laten weten “dat de NVWA niet over de gevraagde informatie beschikt, maar dat het onderwerp wel op de agenda van de NVWA staat.” Hieruit blijkt dat de NVWA de laatste 10 jaar geen testen heeft uitgevoerd of laten uitvoeren en zodoende inzicht bij de NVWA ontbreekt in de mate van besmetting van voedselproducten in Nederland met deze gevaarlijke stoffen.
Het onderwerp heeft de aandacht van foodwatch, omdat uit onderzoek van foodwatch al eerder bleek dat alledaagse voedingsmiddelen in Nederland, zoals rijst, pasta, corn flakes en hagelslag, in niet geringe mate vervuild zijn met deze minerale oliën. Al sinds 1991 is bekend dat minerale oliën vanuit gerecyclede verpakkingen en andere bronnen in levensmiddelen kunnen migreren. In 2012 stelde de Europese Voedselautoriteit EFSA vast dat MOAH waarschijnlijk kankerverwekkend en mutageen zijn, en dat MOSH orgaanschade kan veroorzaken.
foodwatch pleit voor een verplichte coating bij kartonnen verpakkingen en maximum limieten voor MOSH en MOAH.
In Duitsland blijkt het Duitse Rijksinstituut voor risicobeoordeling al jaren te testen op vervuiling van voeding met MOAH en MOSH. In Nederland onderzoekt de NVWA voedsel niet standaard op de aanwezigheid van minerale olie.
foodwatch concludeert dan ook dat de NVWA volstrekt nalatig is in haar wettelijke taakstelling om "risicobeoordelingen [uit te voeren] op het gebied van voeding en voedsel", om zo nieuwe risico’s voor de voedselveiligheid te signaleren. foodwatch roept minister Schippers op om op zo kort mogelijke termijn de NVWA opdracht te geven alsnog de verspreiding en risico’s van minerale oliën in ons voedsel te onderzoeken. Ook dient zij, samen met het RIVM, te komen met een onderbouwd advies om over te gaan tot wettelijke normstelling om zo de risico's tegen te gaan.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bij zoveel kennelijk gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef rest slechts één conclusie:
geen Brinta of "Honig Dora Pasta" meer, ook geen Heinz Ketchup meer,
of wat die lui van Kraft / Heinz verder nog verkopen. Boycotten die hap!
Wie wil er nog jaren als proefkonijn fungeren,
totdat er normen voor de aromatische koolstoffen in die minerale oliën zijn vastgesteld?
Over de laissez-faire mentaliteit van onze Minister van Tabak zullen we het
maar helemaal niet hebben.
Hoe is het eigenlijk überhaupt mogelijk dat de NVWA - net zoals dat overigens jarenlang voor glyfosaat het geval is geweest - de afgelopen 10 jaar niet op die minerale oliën heeft gemonitord?
The Kraft Heinz Company gaat een beschermende coating aanbrengen in de verpakkingen van Brinta en Honig Dora pasta, meldt FoodHolland.
"Volgens eigen onderzoek van het bedrijf blijven de waarden die in het product worden gemeten wel beneden de wettelijke limieten. Ook wijst de onderneming er op dat er weinig bekend is over de mogelijke effecten op de gezondheid van de minieme hoeveelheden minerale oliën die soms in voedingsproducten worden gevonden", stelt Heinz.
Minister Edith Schippers wijst in haar antwoorden op Kamervragen over besmetting van voedsel met minerale oliën vooral naar de eigen verantwoordelijkheid van de voedingsindustrie.
Dat meldt foodwatch in een persbericht. "De bedrijven zijn zelf verantwoordelijk om veilige producten op de markt te brengen en deze veiligheid met adequate beheersmaatregelen te kunnen garanderen. ….. Ik heb de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) op deze verantwoordelijkheid aangesproken; zij heeft aangegeven hierop actie te ondernemen."
Bovendien geeft de minister aan dat "in Europees verband is afgesproken dat zo spoedig mogelijk gestart moet worden met monitoring van minerale oliën. Ook Nederland zal in dit kader met de dan beschikbare analysemethoden deelnemen. Deze stap is noodzakelijk om na een periode van analyse tot de mogelijke gerichte maatregelen te kunnen komen… De verwachting is dat normstellende regelgeving niet binnen een jaar gereed is. Ik zal actief deelnemen aan de Europese discussie en zodra de monitoringgegevens daartoe aanleiding geven, zal ik aandringen op normstelling…. Nederland kan nationale wetgeving opstellen als de monitoring aangeeft dat maatregelen noodzakelijk zijn en niettemin Europese wetgeving uitblijft."
Het commentaar van foodwatch: foodwatch ziet een levensgevaarlijk gat tussen de verwachting die de Minister heeft over het verantwoordelijkheidsgevoel van de voedingsindustrie en de praktijk. [..] Er zijn al genoeg maatregelen die bedrijven kunnen nemen die ook al in de praktijk worden toegepast. Daarom roept foodwatch bedrijven zoals Heinz op de gezondheid van hun klanten serieus te nemen en nú maatregelen te nemen.
Dat doet foodwatch door consumenten te vragen het heft in eigen handen te nemen, zoals bijvoorbeeld bij de facebookcampagne bij Heinz.
foodwatch lanceert een Facebookactie tegen voedingsmultinational The Heinz Kraft Company.
Bij een hertest zijn in de producten Brinta en Honig Dora pasta, beide kinderproducten, opnieuw minerale oliën aangetroffen. Omdat het bedrijf weigert in actie te komen, roept foodwatch consumenten op om op de Facebookpagina van The Kraft Heinz Company het bedrijf te verzoeken de vervuiling van de producten Brinta en Honig Dora pasta aan te pakken.
Dick, ik duik er eens in, want gaandeweg dit draadje kom ik er achter dat ik geeneens weet waar NVWA over gaat, en waar RIVM, en dat alleen al triggert mijn nieuwsgierigheid.
Bovendien is het hele principe van een agentschap een democratisch gedrocht: ver verwijderd van directe invloed door burgers, maar wel met grote impact op ons dagelijks bestaan. Het lijkt erop dat politici zich steeds vaker verschuilen achter agentschappen om dat te doen waar ze geen rekenschap over willen geven. Blijkbaar komen er ook steeds meer 'raamwetten', waar de precieze invulling - buiten invloed van Tweede en Eerste Kamer - door agentschappen aan wordt gegeven. Allemaal behoorlijke zorgelijke ontwikkelingen, als je het mij vraagt.