Foodwatch laat ons vanmorgen per persbericht weten:

De Gouden Windei verkiezing 2012 is vandaag gestart. Welke marketingclaims van voedselfabrikanten vinden Nederlanders dit jaar te ver gaan? foodwatch heeft als kanshebbers Peijnenburg, Zonnatura avondmelange, Hero Fruit en Co, Slankie Smeerkaas en Becel Pro-activ genomineerd. De grootste misleider wordt door consumenten gekozen tijdens de online verkiezing voor het Gouden Windei 2012. De winnaar krijgt op 12 juni van foodwatch het Gouden Windei 2012 uitgereikt.

Stemmen op deze top vijf van misleiders kan van 22 mei tot 12 juni via www.foodwatch.nl of facebook, aanmoedigen kan op twitter via @foodwatch_nl met #Goudenwindei.

* Peijnenburg Complete Start Vezels is geen goed ontbijt door de toegevoegde vezels die voor de gezondheid niet meetellen, acht soorten suikers en acht verstopte E-nummers.
* Zonnatura Avondmelange oplosthee noemt zich rustgevend, biologisch, natuurlijk en verantwoord, maar bestaat voor meer dan 90 procent uit suiker. Bovendien zijn de ingrediënten niet biologisch.
* Becel Pro-activ margarine met plantensterolen is eigenlijk een cholesterolverlagend medicijn dat verkocht wordt in de supermarkt, maar helaas niet voldoet aan de strenge normen voor medicijnen. Er kleven mogelijk risico's aan het eten van plantensterolen. Dit middel hoort niet thuis in het supermarktschap.
* Slankie Smeerkaas Magere Ham: noemt zichzelf mega-verantwoord en pronkt met maar liefst zes 'Ik Kies Bewust'-logos. Deze zogenaamde slanke smeerkaas is nog steeds vet en zout en de natuurlijke vitamines uit kaas zijn verdwenen. Het 'Ik Kies Bewust'-logo wordt ten onrechte gevoerd, omdat Slankie tegen de regels in suiker in de 'magere' ham verwerkt.
* Hero Fruit en Co Multifruit: noemt zich 'koelvers' sapje, vol overbodige, kunstmatige vitamines. Toch juicht het etiket: 'Verhoogt je weerstand'. Er prijken prachtige plaatjes van mango, passievrucht en ananas op de fles, maar dit drankje bestaat met name uit concentraat van druiven en veel water.


Fotocredits: foodwatch
Dit artikel afdrukken