Foodwatch laat zojuist weten:

Fruit&Co heeft een vul- of verdikkingsmiddel nodig, vond Hero. Fabrikanten grijpen dan vaak naar synthetische polydextrose, ook wel bekend als E1200. Zo ook Hero, maar die plakte er de verzonnen naam “Bifido-vezel” op. Volgens Hero zorgt het voor “de groei van goede bacteriën” en daardoor voor “een flinke ondersteuning voor je natuurlijke weerstand.” Door het woord ‘vezel’ nadrukkelijk te gebruiken, suggereert Hero dat de consument met “Bifido” in zijn buik gezond bezig is. Polydextrose is echter een geïsoleerde voedingsvezel. Die telt, volgens de Gezondheidsraad, niet mee voor de 30-40 gram vezel die iedereen dagelijks nodig heeft. Dat het daarbovenop ook nog “een flinke ondersteuning voor je natuurlijke weerstand” zou zijn, is niet waar. De Europese voedselautoriteit, de EFSA, heeft alle aan polydextrose gerelateerde claims in juni verworpen.

Bij navraag door foodwatch bleek Hero op de hoogte van de valsheid van de vezel-claim. De fabrikant beweert inmiddels een proces in gang te hebben gezet om de claims en labels aan te passen. De claim staat echter nog steeds op de verpakking.
“Hero had sinds juni de tijd om de claims aan te passen. Er ligt nu wél een gloednieuwe actieverpakking in de schappen, maar de valse claim is niet veranderd,” aldus Bart van Opzeeland van foodwatch.

De geïsoleerde fabrieksvezels -ook wel commerciële prebiotica genoemd- kunnen soms obstipatie helpen voorkomen, maar dat heeft geen enkel bewezen effect op de weerstand. Wel krijgt een deel van de consumenten last van diarree en winderigheid, na inname van 5 gram. Dat zet Hero niet op het etiket.

Hero krijgt van foodwatch ook strafpunten voor onzin over vitamines. De gemiddelde consument heeft toegevoegde vitamines niet nodig. Hero weet dat, maar noemt op de verpakking van Fruit&Co ‘voor de weerstand’ toch de toegevoegde vitamines A, C en E.
Van de EFSA, de Europese autoriteit op het gebied van voedselclaims, mogen fabrikanten vitamine E niet in verband brengen met weerstand.
Hero belooft 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, maar dat blijkt in de vorm van betacaroteen (een kleurstof) te zijn toegevoegd. Betacaroteen moet door het lichaam nog worden omgezet in vitamine A. Daarvoor heeft de mens twaalf maal de hoeveelheid betacaroteen nodig. Dertig procent is in werkelijkheid 2,5 procent.
De toegevoegde vitamine C en E zijn veelgebruikte anti-oxidanten, die een product langer houdbaar maken.

Fruit&Co bevat geen ‘toegevoegde’ suikers, toetert Hero op de verpakking. Maar het basisingrediënt pulp is al zo zoet, dat Fruit&Co voor een tiende uit suiker bestaat: 11,3 gram per 100 gram. Volgens het verkeerslicht-systeem voor voedsel, krijgt Fruit&Co, overigens net als de meeste sappen, een rood label voor die dosis suiker.
“Je denkt misschien dat je een gezond sapje koopt. Maar als je de ingrediënten nauwkeuriger bekijkt, zie je dat Hero beter voor zichzelf zorgt, dan voor de klant”, vindt Bart van Opzeeland.


Dit artikel afdrukken