Al die onderwerpen komen morgenavond langs in Food & Trust in Wageningen vanaf 20.00 uur. Op twitter gaat het via de hashtag #foodtrust.
Met circa 80 mensen dringen we door tot de kern: waarom is er wantrouwen en wie of wat vertrouwen we niet?
Vertel alvast wat jij zou willen weten of zou willen zeggen over voedsel en vertrouwen.
Op de site van de WUR staan een paar vragen over E-nrs en voedselvertrouwen die je kunt invullen.
Ook de WUR maakt zich kwetsbaar. Professor Hans Brug (UvA), voorzitter van de vaste commissie Voeding van de Gezondheidsraad, en Professor Fred Brouns (Universiteit van Maastricht) spreken zich uit over de suikercolumn van Louise Fresco (WUR), waarin zij eerherstel voor suiker bepleit. We verwachten dat het een hete avond wordt. Tot slot legt professor Jan Bransen, hoogleraar in de wijsbegeerte van de sociale wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen uit wat vertrouwen is en wat hij heeft zien gebeuren.
Hieronder kun je het allemaal volgen op twitter:
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat industriële producten vaak inferieur zijn aan echt natuurlijke en verse manieren lijkt vrij duidelijk. Zowel qua smaak als in gezondheidskundig opzicht. Dat is geen 'moeilijk doen' maar een fact. Vleeswaar valt hier ook onder.... en is misschien wel het meest extreme voorbeeld. Maar dat is toch moeilijk te zeggen gezien onderzoeken over kunststof verpakkingen/coatings in allerlei vormen en bepaalde E-nummers (etc). Het voorzorgsprincipe is hierbij leidend voor een bewuste consument, logischerwijs. dat levert me geen stress op.
Hogere vleesconsumptie wordt ook afgewezen door de meeste voedingsdeskundigen. Maar met mate (natuurlijk, vooral niet-rood) vlees - en met name vis - wordt vaak wel aangeraden. Daar bestaan een aantal goed klinkende redenen voor. Deze worden door deze spreker echter volledig ontkend, met eveneens goed klinkende argumenten.
Voor mij is dat niet doorslaggevend genoeg om helemaal van vlees en vis af te stappen. Ik ben min of meer verslaafd aan vlees of vis bij mijn menu. Al maak ik regelmatig heerlijke vega-gerechten klaar, zijn ook niet-vega gerechten onderdeel van mijn top-cuisine ;) die ik niet goed kan missen in mijn levensgenieten... dan ga ik er voorlopig maar van uit dat de rest van mijn dieet voldoende gezond is. En consumeer ik genietend mijn gevulde forel, Indiase masala-kerrie kip etc. zonder enige stress... maar wel met enige twijfels of dat de beste keuze is.
Dat mijn zuivelconsumptie en omeletten niet gezond zouden kunnen zijn vind ik echter het meest shocking. Op gewone melk is veel kritiek te vinden. Maar ook het nodige positiefs (calcium, vitamine D en met name B12). De kritiek kan ik toch deels snappen.
Over gefermenteerde (natuurlijke) zuivel - van kefir en yoghurt tot Franse kaasjes e.d. - is echter heel veel positiefs te vinden. Krachtig wetenschappelijk ondersteund. Ook dat wordt door deze spreker afgewezen. Daar heb ik de meeste moeite mee om te accepteren. Het gaat compleet in tegen mij eigen kennis. En ik zou graag de mening van anderen daarover vernemen.
Mijn/onze zuivelconsumptie ben ik niet van plan fundamenteel aan te passen... (behalve mogelijk gewone melk, hoe lekker die boerderijmelk ook is) gewoon nieuwsgierigheid (voorlopig).
Maar ik consumeer ook meestal geen hele liter yoghurt per dag. De keren dat ik dat wel doe kan ik misschien beter laten... met dit nu in mijn achterhoofd ;)
ps
zuivel- en vleesconsumptie hangen samen... dat is duidelijk. En hoe het B12 probleem natuurlijk op te lossen helemaal zonder dierlijke producten is mij compleet onduidelijk.
#31, Frank: Je vraag gericht aan Enno, is gericht aan Enno Veerman vermoed ik.
Alert geworden heb ik de video waarnaar je linkt in #29 wel helemaal bekeken. Dr Michael Greger is niet de enige dokter in de Verenigde Staten die pleit voor een omslag naar een plantaardig dieet. Er zijn honderd dokters meer die dat doen.
Ik vind het inderdaad heerlijk om eens in een taxi te rijden ja. Kan ik optimaal van een avondje uit genieten.
Geen 25 uur Sander... ik sta hiervoor 20 minuten eerder op... zelf fermenteren, olijven inleggen met kruiden e.d. , kost haast geen tijd... en een goed diner verzorgen... dat hoort erbij vind ik. En goed zuurdesembrood (dat kost idd wat meer tijd) kun je ook bij de biologische bakker krijgen (en lekker knapperig opbakken in je oven de volgende dag terwijl je de omelet en smoothie klaarmaakt).
Het gaat vooral om kennis (en liefde/ passie voor eten en sociaal familie gevoel... overbrengen ook van een ideaal op mijn kinderen en ze een onvergetelijk iets bijbrengen... waar gaat het om in dit leven? om die Mercedes?).
ps
Mijn vraag/twijfel over puur vega n.a.v. die spreker blijft openstaan... wie o wie van al die kennisrijke lezers op FL kan mij van een inhoudelijke reactie voorzien??? Zijn ze er niet (meer)? Zelfs Enno niet?
Frank, we zijn wel mooi bezig met al dat gedoe over eten..
Leuke (schijn)tegenstelling ook. Zelf 25uur per dag bezig zijn met voeding aan de ene kant of industriële shit aan de andere kant. (oh nu doe ik het zelf ook).