Het eerste personeelloze restaurant van Nederland, Foodsy in Amsterdam West, blijkt een stunt van FNV Horeca.
Het pop-up restaurant Foodsy opende vorige week zijn deuren aan het Hugo de Grootplein in West. Klanten moesten er zelf koken, tappen, serveren en betalen. Oprichter en sterrenkok Edwin Sander zei dat een restaurant ook prima zonder personeel af kan.
Afgelopen maandag kwam het bericht naar buiten dat het experiment mislukt was. De keuken was overvol, gasten liepen elkaar in de weg en gerechten mislukten. Het servies, glazen en etensresten belandden op de vloer en de afwas werd niet gedaan. Gasten waren ontevreden en velen verlieten het restaurant ook nog eens zonder te betalen.
Zo ging het er aan toe in Foodsy
Het concept kreeg veel aandacht en werd door tal van media serieus genomen. Maar het blijkt een pr-stunt van FNV Horeca, meldt Out of Home Shops. Ze wilden met de campagne het tegenovergestelde aantonen: horecapersoneel is belangrijk, maar wordt onderbetaald en ondergewaardeerd. Waar supermarkten de caissières kunnen vervangen door zelfscanners, heeft de horeca zijn vakmensen keihard nodig, zegt FNV Horeca.
FNV Horeca roept iedereen op een petitie te ondertekenen op horecapersoneelisonmisbaar die aandacht vraagt voor een eerlijke beloning en goede arbeidsvoorwaarden voor horecapersoneel.
Uit eten verandert
Het is weer eens wat anders dan een reclamespotje. Naast deze nieuwe vorm van reclametheater rukt de werkelijkheid op: AirDnD, voulezvousdiner en Croque Food. Zelfs als deze concepten het niet redden, zullen er opvolgers komen en uit eten anders, goedkoper en dagelijkser maken. Een duurdere horeca zal daar eerder aan bijdragen dan het tegen kunnen gaan.
In lijn met protesten tegen Uber en Airbnb die de taxi- en hotelwereld op stelten zetten, stelt D66 Kamervragen over AirDnD:
Airbnb, de hotelvariant van AirDnD, zou inmiddels reeds een marktkapitalisatie hebben van $25,2 miljard. De sharing economie is leuker, menselijker en efficiënter en laat zich dan ook niet tegenhouden.
Fotocredits: still, FNV
Dit artikel afdrukken
Gasten waren ontevreden en velen verlieten het restaurant ook nog eens zonder te betalen.Ontevreden gasten
Afgelopen maandag kwam het bericht naar buiten dat het experiment mislukt was. De keuken was overvol, gasten liepen elkaar in de weg en gerechten mislukten. Het servies, glazen en etensresten belandden op de vloer en de afwas werd niet gedaan. Gasten waren ontevreden en velen verlieten het restaurant ook nog eens zonder te betalen.
Zo ging het er aan toe in Foodsy
Naast deze nieuwe vorm van reclametheater rukt de werkelijkheid op: AirDnD, voulezvousdiner en Croque Food. Uit eten verandert.Pr-stunt
Het concept kreeg veel aandacht en werd door tal van media serieus genomen. Maar het blijkt een pr-stunt van FNV Horeca, meldt Out of Home Shops. Ze wilden met de campagne het tegenovergestelde aantonen: horecapersoneel is belangrijk, maar wordt onderbetaald en ondergewaardeerd. Waar supermarkten de caissières kunnen vervangen door zelfscanners, heeft de horeca zijn vakmensen keihard nodig, zegt FNV Horeca.
FNV Horeca roept iedereen op een petitie te ondertekenen op horecapersoneelisonmisbaar die aandacht vraagt voor een eerlijke beloning en goede arbeidsvoorwaarden voor horecapersoneel.
Uit eten verandert
Het is weer eens wat anders dan een reclamespotje. Naast deze nieuwe vorm van reclametheater rukt de werkelijkheid op: AirDnD, voulezvousdiner en Croque Food. Zelfs als deze concepten het niet redden, zullen er opvolgers komen en uit eten anders, goedkoper en dagelijkser maken. Een duurdere horeca zal daar eerder aan bijdragen dan het tegen kunnen gaan.
In lijn met protesten tegen Uber en Airbnb die de taxi- en hotelwereld op stelten zetten, stelt D66 Kamervragen over AirDnD:
#D66 stelt Kamervragen over AirDnD: Update #Amsterdam - Het platform voor huiskamerrestaurants en hobbychefs A... https://t.co/9bdMxJl7FF
— D66 Nieuws (@_d66) November 10, 2015
Airbnb, de hotelvariant van AirDnD, zou inmiddels reeds een marktkapitalisatie hebben van $25,2 miljard. De sharing economie is leuker, menselijker en efficiënter en laat zich dan ook niet tegenhouden.
Fotocredits: still, FNV
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dirk, loop niet te neuzelen over hondenuitlaatservices, totaal off topic, en gebruik je chauffeur (Marokkaanse vluchteling?) om je na een copieus diner met wijn naar huis te laten vervoeren.
Heel gezellig.
Nog veel vroeger Dirk, soms worden kinderen nog als baby aan de opvang gegeven omdat het zwangerschapsverlof over is en mama weer naar het werk moet........
Ja, ik zie ook liever personeel in restaurants, want als ik eens een keer uit eten ga, is meestal 2x per jaar, zelfs afhalen doen we niet vaak, wil ik bediend worden, daar ga ik voor uit eten, om eens een keer niet zelf te hoeven koken en afwassen. En als de kok lekker gekookt heeft en de bediening aardig is geweest krijgen ze ook nog eens fooi.
We doen onze kinderen ook steeds jonger de deur uit Jan Peter, tweeëneenhalf, drie jaar, rijp voor de creche, en ik heb gehoord dat je je hond ook al door een dienst kan laten uitlaten, hoeven we dat zelf niet meer te doen. Maar, vraag ik me af, waar heb je die hond dan eigenlijk nog voor? Om hem tijdens het zappen voor de buis, als dat zo uitkomt, nog even aan te halen? Gaat het wel de goed kant uit met onze cultuur? Ik verwacht wel iets van beetje tegengas door die vluchtelingen, die nog niet zo ver zijn doorgeschoten als wij, tijd voor wat retro-integratie. Ik hoorde laatst van onze Marokkaanse chauffeur: waarom gaan jullie toch steeds in restaurants uit eten? Dat doen wij nou nooit, wij houden het bij thuis eten!, veel gezelliger!
Hoe graag we het koken ook terug willen brengen in de huizen, we zullen meer buiten de deur gaan eten of ons eten kant en klaar laten bezorgen. Zeker in de grote steden. De Foodhallen in Amsterdam zit elke avond vol en dat is dan nog een hip en trendy dingetje. Relatief prijzig ook. Maar de Aziatische variant van streetfood komt er aan. Overdekt dat dan wel. En spotgoedkoop. Totaal iets anders dus dan Puur in Emmen.
Of de thuiskoks het gaan redden? Ik denk niet dat het een duurzaam businessmodel is. Te weinig autoriteit en de geloofwaardigheid mbt tot voedselveiligheid te laag. Maar ze zetten wel wat in beweging.