Het pop-up restaurant Foodsy opende vorige week zijn deuren aan het Hugo de Grootplein in West. Klanten moesten er zelf koken, tappen, serveren en betalen. Oprichter en sterrenkok Edwin Sander zei dat een restaurant ook prima zonder personeel af kan.

Gasten waren ontevreden en velen verlieten het restaurant ook nog eens zonder te betalen.
Ontevreden gasten
Afgelopen maandag kwam het bericht naar buiten dat het experiment mislukt was. De keuken was overvol, gasten liepen elkaar in de weg en gerechten mislukten. Het servies, glazen en etensresten belandden op de vloer en de afwas werd niet gedaan. Gasten waren ontevreden en velen verlieten het restaurant ook nog eens zonder te betalen.

Zo ging het er aan toe in Foodsy

Naast deze nieuwe vorm van reclametheater rukt de werkelijkheid op: AirDnD, voulezvousdiner en Croque Food. Uit eten verandert.
Pr-stunt
Het concept kreeg veel aandacht en werd door tal van media serieus genomen. Maar het blijkt een pr-stunt van FNV Horeca, meldt Out of Home Shops. Ze wilden met de campagne het tegenovergestelde aantonen: horecapersoneel is belangrijk, maar wordt onderbetaald en ondergewaardeerd. Waar supermarkten de caissières kunnen vervangen door zelfscanners, heeft de horeca zijn vakmensen keihard nodig, zegt FNV Horeca.

FNV Horeca roept iedereen op een petitie te ondertekenen op horecapersoneelisonmisbaar die aandacht vraagt voor een eerlijke beloning en goede arbeidsvoorwaarden voor horecapersoneel.

Uit eten verandert
Het is weer eens wat anders dan een reclamespotje. Naast deze nieuwe vorm van reclametheater rukt de werkelijkheid op: AirDnD, voulezvousdiner en Croque Food. Zelfs als deze concepten het niet redden, zullen er opvolgers komen en uit eten anders, goedkoper en dagelijkser maken. Een duurdere horeca zal daar eerder aan bijdragen dan het tegen kunnen gaan.

In lijn met protesten tegen Uber en Airbnb die de taxi- en hotelwereld op stelten zetten, stelt D66 Kamervragen over AirDnD:



Airbnb, de hotelvariant van AirDnD, zou inmiddels reeds een marktkapitalisatie hebben van $25,2 miljard. De sharing economie is leuker, menselijker en efficiënter en laat zich dan ook niet tegenhouden.

Fotocredits: still, FNV
Dit artikel afdrukken