image


Of ik Sargossa's 'qoute du jour' vanmorgen al gezien had - de vraag kwam van Annemieke den Teuling. Nee, nog niet.

Maar prima tip. Ik loop er al een tijdje naar te zoeken: nuance in foodmiles. Een tijdje geleden kreeg ik hier iedereen over me heen toen ik kritisch was op die lieve Londense Katie Austen alleen nog maar lokaal wilde foodshoppen. Als een soort modern vasten.

Sargasso - als je de site nog nooit hebt gezien nu echt eens gaan kijken - citeert Catherine Saunders die gisteren in The Daily Telegraph zei: "Food miles are a very simplistic concept, but it is misleading as it does not consider the total energy use, especially in the production of the product."

Dat is één kant van de zaak. Er is er nog een: tegenwoordig kun je gemengde containers met het heerlijkste fruit goed en betaalbaar per schip hier krijgen. Moet je nagaan: eindelijk biologisch (want dat is het geval met 80% van de derde wereld landbouw) en rijp spul. Goed voor die arme boeren daar.

Echt, wat je van ver haalt is niet zelden uitstekend. Saunders laat een mooie case zien: in sommige jaargetijden moet je appels van hier eten en in andere van ver. Dat betekent dus dat hier de productie omlaag zou moeten. Halftime appelbomen bestaan nl. niet.

Verontruste vraag: wat doen wij dan met onze land- en tuinbouw hier?
Dit artikel afdrukken