Via de Facebookbutton onderaan een artikel kun je aangeven of je een artikel goed vindt. Dat kon al.

Nieuw is de manier waarop de waardering voor reacties doorwerkt in de appeltjes die reageerders kunnen verzamelen. Ingelogde lezers kunnen reacties die hen bevallen, waarderen met een groene duim. De waardering zorgt ervoor dat iemand een profiel met volle, rood blozende appeltjes opbouwt. Iemand die dat niet heeft, blijft grijze appeltjes houden.

Op een vaste pagina hebben we de spelregels, de appeltjes en de ambitie van Foodlog als instrument van de Onderheid beschreven. De link naar die pagina vind je automatisch onder ieder artikel.

Rechten en verantwoordelijkheden voor iedereen
Over reacties waarvan de toon de muziek uit het gesprek houdt, kun je voortaan contact met de schrijver opnemen zodat het gesprek zelf er geen last heeft. We denken met die functionaliteit een oplossing te vinden voor onleesbare en niet op de inhoud gerichte interactie. Tevens hopen we het modereren en vinden van de toon van Foodlogs muziek een klus van de gehele community van reageerders te maken. Dat geeft rechten en brengt volwassen verantwoordelijkheden voor iedereen met zich mee.

Wat verandert verder ten opzichte van Foodlog zoals het functioneerde tot december 2013?

Je identiteit
Leden mogen een account hebben op een naam die hun identiteit maskeert. Reageerders niet. We willen je echte naam zien of het pseudoniem waaronder je al jaren bij het publiek bekend bent en dat daarom tot je identiteit is gaan behoren.

Reageerders krijgen appeltjes
Om te kunnen reageren op Foodlog, moet je, zoals altijd al, een account hebben. Bij dat account staan voortaan 5 muisgrijze appeltjes, die kleur krijgen naar gelang je activiteit op Foodlog, de waardering daarvoor en de mate waarin je meehelpt anderen te waarderen.

Het eerste appeltje krijg je door groene duimpjes uit te delen aan andermans reacties. Tien duimen per maand is 1 rode appel.

Vijf reacties per maand geven kleur aan een tweede appeltje.

De drie overige appels krijg je van lezers (dus alleen-maar-lezers: log in en aarzel niet om duimen uit te delen!) en geven een indicatie van de waardering voor iemands bijdragen. Die waardering kan te maken hebben door de manier van zeggen, of door de inhoud en manier waarop iemand invulling geeft aan Foodlogs gespreksregels. We hebben overwogen een onderscheid tussen vorm en inhoud te maken, maar besloten daar vooralsnog van af te zien.
Het systeem gebruikt een rekenformule die het aantal aan jouw reacties uitgedeelde groene duimpjes deelt door het aantal door jou geschreven reacties in de afgelopen 6 maanden. Bij een uitkomst tussen de 0 en 0,25, krijg je er 1 rode appel. Tussen de 0,25 en 0,5 kom je op 2 appels. Boven de 0,5 op drie.
Ben je niet meer actief en gebeurt er niets meer op je account, dan vergrijzen je appeltjes in 6 maanden weer naar de uitgangssituatie waarop iedereen vanaf vandaag begint.

Weer wat relevanter: als instrument voor de onderheid
Zo hopen we mores van opbouwend actief zijn en werken aan het experiment van de onderheid op het gebied van voeding en voedselproductie, - verwerking en -verkoop te creëren. Die onderheid scheidt feiten en meningen en zoekt naar wat mensen wél samen kunnen willen, ondanks hun verschillende wereldbeelden.

We denken met deze aanpassingen een stap te hebben gezet naar een weer een beetje relevanter Foodlog in de Nederlandse samenleving. Tevens hopen we dankzij ieders medewerking een vorm van interactie op gang te brengen die niet meer zo makkelijk te 'mollen' is.

Laten jullie horen wat jullie er nu, en straks onderweg, van vinden?

Fotocredits: kleine (knutsel)-appels, uitsnede, Dietmut Teijgeman-Hansen
Dit artikel afdrukken