Dick Veerman maakt een serie voor Café Weltschmerz rond de voedselintegriteit en het Europese productie- en handelsbeleid. Hij legt uit hoe prijzen tot stand komen en waarom boeren zo weinig verdienen. Dat ligt niet in de laatste plaats aan hun onvermogen om zichzelf te organiseren.
Verder gaat het over Foodlog, de Muppet Show, Star Trek en de toekomst in het geval dat mensen hun leven op aarde onmogelijk maken.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Consumentisme is een verdoving, net zoals drugsgebruik dat is, als vlucht voor de harde werkelijkheid. Zoiets? De onmacht over het eigen lot is ook niet leuk.
Overaanbod is afschuwelijk. Wat is dan de waarde nog van iets? Dus niet alleen de geldwaarde. Jaap Seidell zei het in de Rode Hoed de laatste keer als volgt een hamburger kost bij de Mac 1,50 en als je alle achterliggende kosten meetelt zou die 150 euro moeten kosten. Het hele denken moet dus om. En dat gaat met die 80 % boze mensen niet gebeuren.
(Die bijna 2 decennia verzopen aardappelen in de Nederlandse situatie bij boeren zijn de kanarie in de kolenmijn en de mijnwerkers feesten vrolijk verder. Ja.. Er begint intussen wat onbehagen te ontstaan. Er beginnen er meer het structurele van de op termijn naderende catastrofe te snappen. ).
Eens, Jan Peter: overal worden marges uitgewoond door een gefaciliteerd extreem consumentisme. Overal bestaan dus vormen van overaanbod, ook in niet-commodities markten.
Je bankstel vernieuw je iedere twee jaar omdat het toch niks kost en het kan, met dank aan Ikea. Oude Engelse adel vindt het nog steeds niks als het meubels moet kopen. Die erf je immers.
Interessante vraag: voor- of achterwaartse integratie? Oude partijen zullen dat vermoedelijk doen (beide, hangt van hun ondernemerschap af en hun hang naar onderscheid) Nieuwe zullen mogelijk nieuwe ketens met verwante geesten sluiten.
Dick, in alle producten groepen, auto's, mobieltjes, meubelen, confectie is overaanbod. Daar zit het hem dus niet in. Ook niet in het begrip eerlijke prijs. Ook niet in het ontbrekende organisatie vermogen. Waar wel in? Of wat kunnen we verwachten? Concentratie, schaalgrootte, herstel balance of power, voorwaartse integratie? Benieuwd naar het interview.
Dick #3 #5etc., en allerlei andere reageerders:
Dit geheel betekent een toekomstvisie voor de algemene mensheid (moeten we gaan naar overlevingsstrategie?).
En wie overleeft & wie niet?
Het houdt een aantal zaken in, pragmatisch gezien.
Momenteel hebben we een 'vluchtelingenstroom'. Een deel daarvan wordt (soms onterecht) als 'gelukszoekers' aangeduid. Europa schijnt te betalen aan 'foute' regimes, met als doel vooral mensen buiten de eigen grenzen te houden, dus in hun eigen land, waar ze slaven of erger zijn.
Dit werkt dus niet.
Anderen plaatsen Europa & waar zij voor staat als een vijand, die alleen voor het 'eigen' zorgt. Wat gebeurt er als wij in Europa duidelijk schaarste krijgen? Retorische vraag: "Wie zijn de "echte eigen" dan & nu?
#8, Jan Peter, het discours heeft het publiek het begrip 'eerlijke prijs' ingeprent, terwijl het correcte begrip overaanbod wegens ontbrekend organisatievermogen is.
Waar moeten consumenten voor in beweging komen als boeren al tegen hun eigen collega's zijn die nou juist pleiten voor maatregelen tegen overaanbod?
In een komend interview (we nemen het komende week op) gaat het precies over die vraag. Interessant dus om die verkeerde geframede probleemanalyse nader te bekijken.