De foodie cultuur komt op: het genieten van onbekende, exotische en ongewone voedingsmiddelen. Tegelijk zitten we met een stijgende obesitastrend. Reden voor onderzoekers van het Cornell Food and Brand Lab om uit te zoeken of het eerste tot het tweede zou kunnen leiden.

Gezonder en actiever
Mensen die meer uiteenlopende en ongewone voedingsmiddelen eten - zoals seitan, rundertong, Kimchi, konijn en polenta - blijken zichzelf gezonder en fysiek actiever te vinden dan niet-avontuurlijke eters. Dat bleek uit een onderzoek onder ruim 500 Amerikaanse vrouwen, schrijft Science Daily.

Kieskeurige eters beïnvloedbaar
Uit het onderzoek bleek nog een aantal andere kenmerken van foodies. Ze zijn socialer en hebben vaker vrienden over de vloer voor een etentje. Ze verdienen beter en zijn geïnteresseerd in het verkennen van hun culinaire erfgoed. Bovendien houden ze van avontuur en proberen ze in het algemeen graag nieuwe dingen uit.

Niet-avontuurlijke eters zitten anders elkaar. Ze worden beïnvloed door wat beroemdheden van voedsel vinden en zeggen en door het uiterlijk van verpakkingen. Ze kiezen voor makkelijk te bereiden levensmiddelen en proberen iets nieuws alleen uit als het goedkoop is.
Door op deze kenmerken - zoals goede verpakkingen en beroemdheden gebruiken - in te spelen, kun je traditionele eters nieuwe voedingsmiddelen laten proberen. Dat zou helpen bij een betere gewichtscontrole.

Probeer eens iets nieuws
De bekende eetpsycholoog en co-auteur van het onderzoek Brian Wansink laat zich door de bevindingen inspireren tot de gedachte dat verandering van spijs afvallen vergemakkelijk. Hij zegt “Volwassenen - vooral vrouwen - aanmoedigen om avontuurlijk te eten kan individuen helpen bij het verliezen of behouden van gewicht, zonder dat het voelt als een beperking of streng dieet.”

Probeer eens iets anders dan je gewend bent. Het zou de start kunnen zijn van een nieuw, plezierig en gezond leven omdat je vaste ankers verdwijnen en je bewuster kunt genieten zonder dat het voelt alsof je iets moet opgeven. Integendeel: je ontdekt juist iets nieuws. Als de theorie klopt natuurlijk. Om daarachter te komen is verder onderzoek nodig, zeggen de onderzoekers.

Het artikel is gepubliceerd in het vakblad Obesity

Fotocredits ‘Tansashi’, わたし
Dit artikel afdrukken