Wat hebben een wethouder, de hoofdredacteur van een boerenblad en een varkenshouder met elkaar gemeen? Het zijn Foodhelden!

Wethouder Leon Meijer, in Ede de eerste food-wethouder van Nederland, Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst en biologische varkenshouder Bas Antonissen zijn 3 van de 6 Foodhelden van 2022: de 6 meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland. Het sextet wordt volgemaakt door Leonie Horne, die zich inzet voor gezond eten in ziekenhuizen, Yasmina Khababi, founder van Freshtable en bedrijfscateraar Maurits Tofohr van vernieuwende Join Program.

De Foodhelden zijn door een vakjury gekozen uit de Food100-lijst van 2022. Dat is geen ranglijst of wedstrijd, maar een podium voor 100 'impactmakers' uit de agrifoodwereld. Van aanstormende vernieuwers tot gevestigde voedselveranderaars, die zich inzetten om ons voedselsysteem beter en eerlijker te maken.

De Food100 verbindt innovatieve boeren, startups in foodtech, onderzoekers, activisten, retailers en cateraars, tot nog meer impact en inspiratie voor de hele sector. Hoe kies je als jury nou uit al die impactmakers? Juryvoorzitter Christaan Vette geeft toe dat het haast onmogelijk was om een keuze te maken: "de diversiteit was dit jaar zó groot: iedereen zet zich vanuit een andere achtergrond en perspectief in voor een eerlijker voedselsysteem." Dus keek de jury vooral naar de 'zichtbare impact'. Wat heeft de genomineerde concreet betekend voor het voedselsysteem. Het leverde de genoemde 6 Foodhelden op. Vette: "Deze 6 mensen doen fantastische dingen. Maar er hadden ook 6 andere mensen kunnen staan. Prachtig om te zien dat zoveel mensen met goede dingen bezig zijn!”
Reageer
  • Deel
Druk af