Afgelopen zondag was het zover: het eerste glutenvrije foodfestival was een feit. Ik was er zelf aanwezig om ‘galettes’ en cajunkip van de BBQ aan de man te brengen.

Om 12 uur ging het hek van het festivalterrein open. De rij die zich daar inmiddels gevormd had, stormde rechtstreeks op mijn kraampje af en dus begon een uitventmarathon die pas een pauze kende toen om 15:30 uur het beslag op was.

Mijn collega en ik dronken allebei een jerrycan water met een smoothie van de buren toe. Ik maakte een nieuwe emmer beslag. We sprayden ons van top tot teen in met deo en konden okselfris onze in allerijl opgeroepen versterking tegemoet zien. Op hun dooie gemak verkochten de hulptroepen de laatste kippen en konden ze zich uitgebreid bekwamen in de edele kunst van het ‘galettes’ bereiden.

Dat was mijn leermoment voor de volgende editie van ‘Frank en Vrij”. Coeliaken willen copieus lunchen als de mogelijkheid er is.

'Frank en Vrij'
De versterking gaf me de gelegenheid om de rest van het festival te inspecteren. ‘Undercurrent‘ is een drijvende evenementenlocatie op het KNSM-eiland in Amsterdam-Noord, dat je bereikt via een meubelboulevard met de knusse naam ‘de Klaproos’ en een gigantisch parkeerterrein (gratis!). Bij de entree buiten stond ik gezellig omringd door drie collegae, een foodtruck van ‘de Laurier’, een marktkraam met tosti’s en smoothies die normaal bananen verkopen op techno-feesten en een barrista die zijn retrobruine VW had meegenomen van waaruit hij café lattes serveerde.

Binnen in de ‘Undercurrent’ was vervolgens nog een bonte verzameling kramen te vinden met glutenvrije waren, van verse pasta tot etherische oliën. Een blij hippiemeisje kweelde dat ze ‘happy glutenfree’ was en tokkelde erbij op de gitaar. Ook een ‘meet-en-greet’ met diverse glutenvrije bloggers behoorde tot de mogelijkheden.

De glutenvrije markt is, in tegenstelling wat je zou denken als je het enthousiasme ziet waarmee de grote supermarkten hun schappen volplempen, niet bepaald een cash-cow
Gemopper
Ondanks dat ik alleen maar vrolijke gasten aan mijn kraampje meende te hebben gezien, waren de reacties op Facebook niet onverdeeld positief. Reaguurders zeiden lelijke dingen over mijn ongare pofpiepers (Sorry! We werden een beetje overvallen door de enorme animo zo vroeg op de dag!) en beweerden dat ze het zelf veeeeeeel beter kunnen, zo’n glutenvrij festival organiseren. Ik daag ze uit!

De glutenvrije markt is, in tegenstelling wat je zou denken als je het enthousiasme ziet waarmee de grote supermarkten hun schappen volplempen, niet bepaald een cash-cow. De niche is heel klein en verdeeld in honderden smaken en kleuren. Ja beste mensen, het is net de maatschappij, die glutenvrije community!

Er waren 800 gasten, verdeeld over de dag. Niet slecht voor een eerste editie. De sfeer was opperbest. En ja: er zijn tal van verbeterpunten. Ik herinner me een vroege editie van de Parade waar van ik mistroostig zonder eten huiswaarts keerde nadat ik twee uur in een rij had gestaan om een halftaaie kleffe loempia aan te treffen.

Lef en ondernemingsdrang
Nadia & Koosje, de eigenaressen van de Glutenvrije Winkel in Amsterdam, hebben hun nek uitgestoken met de organisatie van dit festival. Dat getuigt van grote lef en ondernemingsdrang. Dat verdient een sticker en een dikke klapzoen van de cateraar!

Ik hoop dat beide dames de virtuele kinnesinne opvatten als opbouwende kritiek en volgend jaar een “Frank en Vrij 2.0” organiseren. Met ‘meet-en-greet’ met Noortje Herlaar die verkleed als Mary Poppins de kleine coeliaakjes toezingt, en Stevie Ann die haar nieuwste glutenvrije album presenteert.

Dan ga ik mijn stinkende best doen in de tussentijd een steenovenpizza op een aanhanger te bouwen zodat ik glutenvrije pizza’s kan verkopen. Of desnoods langs te komen in een Renault Traffic met ingebouwde trekloketten vol kroketten en frikandellen.

Komen jullie dan met 2500 gasten langs? Dan hebben die andere 9 foodtrucks die in dat geval wèl willen komen ook allemaal 250 klanten en verdienen we iets meer dan die schamele €8,00 bruto per uur die er nu voor ons glutenvrije foodondernemers overblijft. Tot volgend jaar!

Prima pizzabodem voor in de tussentijd
Dit heb je nodig voor 2 grote pizza’s:
- 4 gram droge gist of 10 gram verse
- 300 gram koud water
- 50 gram rijstmeel
- 20 gram maismeel
- 100 gram boekweitmeel
- 50 gram maizena
- halve theelepel zout
- 15 gram psyllium/fiberhusk
- 4 eetlepels olijfolie

Zo maak je het:
Los in een maatbeker het zout, de gist en de psyllium/fiberhusk op in het water met een garde.

Doe de overige ingrediënten in een mengkom of een deegmachine. Voeg geleidelijk het water toe en kneed tot een stevig deeg.

Dek af met een vochtige theedoek of trekfolie en laat 2 uur rijzen (of langer) op kamertemperatuur. Rol uit tot twee grote pizza’s of 4 kleinere.

Beleg met je favoriete saus en topping en bak 5 tot 10 minuten in een gloeiendhete voorverwarmde oven (250 graden).

Als je een steenoven wilt nabootsen kan je een pizzasteen kopen, deze goed heet laten worden in de oven en de pizza daarop bakken. Of je neemt een gladde stoeptegel, dat werkt ook.
Dit artikel afdrukken