Op 10 mei organiseert TNO een open dag voor de Nederlandse food-mkb. Tijdens deze dag vindt de aftrap plaats van het Food Application Centre (FACT) van TNO.
Om mkb'ers beter van dienst te zijn, heeft TNO haar krachten gebundeld in het Food Application Centre. De missie van het centrum is om de Nederlandse food-MKB'er bij de innovatie en optimalisatie van producten en processen te ondersteunen met praktische kennis. Dit gebeurt op het gebied van productontwikkeling, procesoptimalisatie en verbetering van houdbaarheid en hygiëne. Ook kan, al dan niet onder deskundige begeleiding, gebruik worden gemaakt van de TNO-faciliteiten, zoals de margarineproeffabriek, de proefbakkerij of de superheated steam-faciliteit. TNO gaat ter gelegenheid van de open dag de uitdaging aan om binnen een week een probleem van een food-MKB'er op te lossen. De bezoekers worden uitgedaagd om TNO een lastig vraagstuk voor te leggen. Het bedrijf met het meest uitdagende probleem krijgt binnen een week een gratis en deskundig advies van TNO.
Mocht je ideeën hebben en die via foodlog.nl willen spuien, meld ze dan hier dan zullen wij zorgen dat ze bij TNO terecht komen!
bron: TNO
Dit artikel afdrukken
Om mkb'ers beter van dienst te zijn, heeft TNO haar krachten gebundeld in het Food Application Centre. De missie van het centrum is om de Nederlandse food-MKB'er bij de innovatie en optimalisatie van producten en processen te ondersteunen met praktische kennis. Dit gebeurt op het gebied van productontwikkeling, procesoptimalisatie en verbetering van houdbaarheid en hygiëne. Ook kan, al dan niet onder deskundige begeleiding, gebruik worden gemaakt van de TNO-faciliteiten, zoals de margarineproeffabriek, de proefbakkerij of de superheated steam-faciliteit. TNO gaat ter gelegenheid van de open dag de uitdaging aan om binnen een week een probleem van een food-MKB'er op te lossen. De bezoekers worden uitgedaagd om TNO een lastig vraagstuk voor te leggen. Het bedrijf met het meest uitdagende probleem krijgt binnen een week een gratis en deskundig advies van TNO.
Mocht je ideeën hebben en die via foodlog.nl willen spuien, meld ze dan hier dan zullen wij zorgen dat ze bij TNO terecht komen!
bron: TNO
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik heb ooit contact gehad met TNO over onderzoek naar een schimmelgif in een product. Het zou gaan om een maandelijkse steekproef die onderzocht moest worden. De prijs naar het onderzoek was veel en veel duurderer dan andere laboratoria. De grootste grap was wel dat er elke keer een behoorlijk bedrag aan projectkosten moest worden betaald:"voor het opzetten van het onderzoek en schrijven van het onderzoeksplan". Terwijl het elke maand gewoon hetzelfde was (product malen, oplossen en door een chromatograaf halen).
Wouter, daar zou je best eens gelijk in kunnen hebben. Het maakt immers minder uit. Bedrijven moeten hun eigen research kunnen doen, cq. die zelf kunnen doen uitvoeren. Niettemin kunnen centrale onderzoeksinstituten een nuttige rol hebben die in ons land onder het publiek te weinig begrepen wordt. Door hun schaal zijn het in beginsel deugdelijke kennis- en ervaringsbanken. Dat hebben ze voor op kleinere expertise-bedrijven. Daarnaast zijn ze onafhankelijker en tegelijk ook helemaal niet omdat ze door overheid en een specifieke opdrachtgever betaald worden. Hun onderzoeksresultaten zijn daarmee per definitie ook 'biased' maar daarom nog geen volledige onzin. Wel is het altijd handig even te kijken wie hebben betaald voor het onderzoek.
Voor- of nadeel? Het zal wel van geval tot geval verschillen ;-)
Ik heb hier een behoorlijk dubbel gevoel bij. Goed dat er aandacht is voor applicatie-onderzoek en advies. Aan de andere kant zijn er veel commericiele bedrijven die dergelijke diensten aanleveren die niet door EZ financieel worden support Dit geeft een -in mijn ogen niet wenselijke- marktverstoring. TNO wordt direct (EZ) en indirect (subsidies) nog steeds voornamenlijk door de overheid betaald. In de praktijk zijn de (uur-)tarieven nog zeer hoog (120 tot 180 euro per uur) Wat mij betreft bevestigd dit de stelling "subsidies zorgen voor een prijsopdrijvend effect".