Begin 2014 zullen er een aantal pilots plaatsvinden met de nieuwe Food Fraud module van het Global Food Safety Initiative (GFSI). Hiermee loopt Nederland vooruit op de publicatie van die module (voorzien voor februari 2014). Op deze wijze verwachten minister Schippers en staatssecretaris Dijksma concrete meters te gaan maken met het in juni opgeleverde actieplan van de Taskforce Voedselvertrouwen. Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De Taskforce Voedselvertrouwen is in maart ingesteld om het vertrouwen in voeding te vergroten. In de Taskforce zitten alle schakels in de vlees- en zuivelketen, de ministeries van VWS en EZ en de NVWA. Ook het Openbaar Ministerie en het Voedingscentrum zijn betrokken.

Het actieplan omvat een aantal maatregelen om de kwaliteitssystemen in de voedingsindustrie te verbeteren en te borgen. Ook de informatievoorziening aan consumenten over productie, product en etiket moet worden verbeterd. De overheid zelf zal scherper toezicht houden en boetes verhogen. Aan de Food Fraud module wordt momenteel de laatste hand gelegd door 'een werkgroep van internationaal actieve bedrijven aangevuld met experts'. Na publicatie zal de module opgenomen worden in GFSI-erkende kwaliteitssystemen, schrijft EVMI.
Dit artikel afdrukken