Voorstanders van natuurlijke voeding vermoeden het al veel langer. Nu is er wetenschappelijke steun voor hun gevoel: natuurlijk folaat laat darmcellen beter groeien dan de synthetische variant, foliumzuur.

Waarom zou dat nou belangrijk zijn? Omdat bijv. in Engeland sterk wordt overwogen het brood te pimpen met foliumzuur. Dat is nl. heel goedkoop aan te maken.
Ook de Nederlandse overheid overweegt voedselverrijking met foliumzuur.

In experimenten van promovenda ir. Linette Pellis van Wageningen Universiteit maakten cellen door natuurlijk folaat niet alleen meer eiwitten aan, maar waren die eiwitten ook duidelijk beter van kwaliteit.

'Ik durf mijn resultaten niet door te trekken naar mensen', zegt Pellis. 'Maar het is wel opmerkelijk dat de kleine verschillen tussen natuurlijk en synthetisch folaat zo'n sterk effect hebben.' Eén van die verschillen is dat natuurlijk folaat een 5-methylgroep bezit. Synthetisch foliumzuur, zonder de 5-methylgroep, is goedkoper en stabieler dan natuurlijk folaat. Daarom stopt de voedingsindustrie het in landen als de VS graag in verrijkte voedingsmiddelen. Die zouden het aantal geboorten van kinderen met een open rug verminderen, en mogelijk ook de kans op hartinfarcten.
Linette Pellis promoveerde op 14 juni bij prof. Frans Kok, hoogleraar Voeding en gezondheid aan Wageningen Universiteit.

bron: WUR
Dit artikel afdrukken