Waarom zou dat nou belangrijk zijn? Omdat bijv. in Engeland sterk wordt overwogen het brood te pimpen met foliumzuur. Dat is nl. heel goedkoop aan te maken.
Ook de Nederlandse overheid overweegt voedselverrijking met foliumzuur.
In experimenten van promovenda ir. Linette Pellis van Wageningen Universiteit maakten cellen door natuurlijk folaat niet alleen meer eiwitten aan, maar waren die eiwitten ook duidelijk beter van kwaliteit.
'Ik durf mijn resultaten niet door te trekken naar mensen', zegt Pellis. 'Maar het is wel opmerkelijk dat de kleine verschillen tussen natuurlijk en synthetisch folaat zo'n sterk effect hebben.' Eén van die verschillen is dat natuurlijk folaat een 5-methylgroep bezit. Synthetisch foliumzuur, zonder de 5-methylgroep, is goedkoper en stabieler dan natuurlijk folaat. Daarom stopt de voedingsindustrie het in landen als de VS graag in verrijkte voedingsmiddelen. Die zouden het aantal geboorten van kinderen met een open rug verminderen, en mogelijk ook de kans op hartinfarcten.
Linette Pellis promoveerde op 14 juni bij prof. Frans Kok, hoogleraar Voeding en gezondheid aan Wageningen Universiteit.
bron: WUR
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hallo Carla! Alles met 'te' is onverstandig omdat het óf niet afgevoerd wordt, óf zich ergens gaat ophopen waar je dat niet wilt en zo het evenwicht verstoort. Misschien heb je hier gelezen dat de Engelsen hun brood toch maar niet gaan pimpen (zie de doorclick in de tekst).
Las ik een tijdje geleden niet ergens dat een teveel aan foliumzuur ongezond/gevaarlijk is ? Tot voor kort moest ik elke dag een tablet nemen omdat ik misselijk werd van een bepaald medicijn, maar dat is door de specialist verminderd naar 1 tabletje per week op de dag dat ik die specifieke medicijnen moet innemen...