Terwijl Wakker Dier in Nederland alle liefhebbers van de ganzenlever een complex aanpraat en de bedrijven die het serveren aan de schandpaal nagelt, gaat de productie in Hongarije en Bulgarije op volle sterkte door. Het is en blijft zoals de Alliance Gastronomique al meldde: Ganzenlever is nog steeds een legaal product.

Bulgaarse en Hongaarse foie gras-producenten varen wel bij de recessie. Zij produceren meer dan ooit, vanwege de lage lonen.Volgens de Britse krant The Independent lijdt de Franse foie gras-industrie, van oudsher de grootste producent van dit product, het meest onder de economische crisis. Goedkope landen als Bulgarije en Hongarije trekken hier profijt van. In Bulgarije, die zich specialiseert in eendenlever, wordt dit jaar zo’n 2.200 ton foie gras geproduceerd. Hongarije verwacht 1.800 ton ganzenlever em nog eens 800 ton eendenlever te produceren.Hongarije heeft zo’n beetje een monopoliepositie in Europa op ganzenlever sinds Frankrijk zich meer is gaan toeleggen op eendenlevers. Eendenlever is gemakkelijker en goedkoper te maken.

Goedkoper
Volgens een Belgische foie gras-producent die in Bulgarije produceert, is er een markt voor een goedkoper segment foie gras-producten. ‘Mensen zijn bereid iets op kwaliteit in te leveren als het product goedkoper is.’ De foie gras-productie in Bulgarije en Hongarije staat niet bepaald bekend als de meest diervriendelijke.


bron: meat&meal
Dit artikel afdrukken