Het staat te lezen in de jongste Levensmiddelenkrant. De FNLI is boos. Heel boos. Omdat volgens Foodwatch Danone het Gouden Windei van dit voorjaar heeft gewonnen. Aan de nominatie voor die verkiezing deed zelfs een Wageningse professor in de humane voeding mee. De zaak is in de Levensmiddelenkrant goed voor een artikel van een halve pagina en een stukje op de voorpagina.

Baas Philip den Ouden, die de belangen dient van de verenigde Nederlandse Levensmiddelenmakers, waarschuwt voor de laatste keer. Hij adviseert Foodwatch zich te richten tot de regelgevers als de VWA en de Reclame Code Commissie die bepalen wat hier op de markt mag komen en hoe je daarover mag communcieren. Hij adviseert de fabrikanten die door Foodwatch in het mediazonnetje worden gezet om maar de andere kant op te kijken en rustig te gaan slapen. Foodwatch weet het nu dus zeker: zo krijg je ze goed kwaad en ze kunnen zich op geen enkele manier verdedigen. Na deze laatste waarschuwing is het vrij schieten.

Foodlog en Foodwatch hadden het onlangs over hun verschil in aanpak. Bij ons krijgt een fabrikant het recht op hoor en wederhoor. Net zolang tot helder is waar het over gaat. Dat is meteen informeren en communiceren met het publiek.Zit je fout, dan heb je een probleem. Heb je een punt, dan moet dat gemaakt kunnen worden. Ingewikkelder is het niet.

Gaat nooit lukken, schreef Frits Kremer, de organisator van het Foodwatch/Foodlog-debat. Etenswarenmakers willen niet gestenigd worden door een volkstribunaal. Ze willen zelf de communicatie in handen houden.
Ze weten nu wat daarvan komt.

Ik denk, Frits, dat we nog rare tijden tegemoet gaan.
Dit artikel afdrukken