HAK neemt het voortouw bij het aanpakken van "ons maatschappelijke groenteconsumptie-probleem". En nu eens niet door te zeggen dat we zelf allemaal vers moeten gaan koken, maar door duidelijk te maken dat je prima uit een zakje kunt koken en dan fluitend je groentjes eet en nog lekker ook. Logisch natuurlijk, want drukke mensen hebben geen tijd, geen zin en geen inspiratie om te koken. En misschien vinden ze het wel te moeilijk en kunnen ze domweg niet lekker koken.
Wat je ook tegenhoudt, HAK brengt je versbereide groenten en bonen uit een zakje. Het bedrijf haakt in op de wekelijkse maaltijdroutines van Nederland en wil- zegt het - niet "belerend" doen.
Nog altijd bestaat 80% van het Nederlandse weekmenu uit een AVG-tje (aardappelen, vlees, groente), maar pasta (62%), salade (60%) en - bij jonge gezinnen - Mexicaans (57%) zijn in opmars. En laat HAK nou in zijn assortiment prima producten hebben om dat 'Nieuwe Eten' met groenten en bonen te verrijken. "Super eenvoudig en om blij van te worden", zegt HAK. Bekende ex-vleeskok Herman den Blijker laat zien hoe blij je pasta of wrap wordt met HAK erbij. Met een knipoog natuurlijk. Knappe reclame.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De groente in blik was ooit groente. De groente bij de versafdeling is nog steeds groente (als het van dichtbij komt). Een mummie is ook geen mens meer.
Nooit bruine flessen gezien. Melk werd in een kan verkocht. Goed opletten dat de melkboer er niet te veel schuim opzette, was de boodschap van mijn moeder. Witte flessen karnemelksepap, gortepap, met een aluminium deksel. Om de gaatjes te vullen, met stroop. Ja, pardon Theo, dat was 10 jaar daar terug.
Hier vind je er wat meer over Wouter. Over flessenmelk. Een paar jaar lang (jaren 60) werden die in bruin glas verkocht herinner ik me. Reden: minder verlies van nutriënten door licht.
Nog een geval van de U of Minnesota: ‘Light can cause color changes and nutrient losses in foods canned in glass jars.’
Dat kan nog best goed zijn. In het kazemattenmuseum in Kornwerderzand waaraan ik in 2000 een bezoekje bracht stonden een aantal ongeopende legergroen kleurige literblikken erwtensoep met een datum uit 1939 er op. De vertelde de suppoost dat ze er eerder een 50 jaar oud blik geopend hadden en dat de inhoud, hoewel smakeloos, nog prima te eten was.
“ Bij alle gekwinkeleer over ‘het voordeel’ van glazen potjes ‘waarin je de producten zo fijn kan zien’ is het goed te beseffen dat de vitaminen er in door het (kunst)licht rond de schappen een minder lang leven zijn beschoren dan hun soortgenootjes in blik verpakt.”
Ik ken veel vooroordelen, maar ken niet zoveel bewijs. Hier zou ik wel eens een heel goed artikel van willen zien. Dus gesteriliseerd in blik vs gesteriliseerd in glad (met licht).