Onderzoekers van de University of East Anglia en Harvard Medical School volgden 124.086 mensen tussen de 27 en 65 jaar. Iedere vier jaar tussen 1986 en 2011 vulden deze mensen een vragenlijst over hun voeding in, waaruit de onderzoekers de totale inname van verschillende soorten flavonoïden berekenden. Daarnaast vulden ze iedere twee jaar een vragenlijst in over hun leefstijlgewoontes en eventuele ziektes.

Er zijn dus geen emmers bosbessen nodig om dit effect te bereiken
Impact
Uit de analyses bleek dat mensen die meer aten van bepaalde soorten flavonoïden (flavonolen, flavan-3-olen, anthocyanen en flavonoïde polymeren), gedurende 4 jaar minder aankwamen in gewicht. Ook na correctie voor leefstijlfactoren als roken, fysieke activiteit en andere aspecten uit het eetpatroon -zoals vezels-, bleef dit verband bestaan. De grootste impact hadden de anthocyanen en flavonoïde polymeren. Anthocyanen komen vooral voor in donkerrode fruitsoorten als bosbessen, kersen, druiven en aardbeien. Flavonoïde polymeren zitten vooral in thee en appels. Een kleinere rol was weggelegd voor flavonolen, die vooral in thee en uien voorkomen.

Geen emmers
Iedere dagelijkse extra standaarddeviatie was geassocieerd met 0.16-.023 pounds (0,07 – 0,1 kilo) minder gewichtstoename in vier jaar. Onderzoeker Monica Bertoia: “Dit lijkt veel, maar iedere fruitsoort biedt meer dan één standaarddeviatie. Een half kopje bosbessen geeft 12 standaarddeviaties anthocyaninen, een half kopje bramen ongeveer 7. Er zijn dus geen emmers bosbessen nodig om dit effect te bereiken.”

Verklaring
Al eerder bleek dat voedingsmiddelen als appels, peren, bosbessen, druiven, selderij en aardbeien geassocieerd waren met lagere gewichtstoename. Vezels en de glycemische index bleken het verschil niet te verklaren. Bertoia: “We wilden beter begrijpen waarom deze soorten groente en fruit dit effect hadden, dus zijn we gaan kijken naar flavonoïden”.

Uit dierstudies blijkt dat flavonoïden in onbewerkte voedingsmiddelen mogelijk de absorptie van vet verminderen en het calorieverbruik verhogen.

De onderzoeksresulaten werden gepubliceerd in de BMJ.

Fotocredits: Berries, Emilie
Dit artikel afdrukken