Chocoladeliefhebbers hebben alweer een argument om nog een blokje extra te nemen. Nieuw onderzoek laat zien dat de flavanolen die van nature in cacaobonen (en thee en sommige groenten) voorkomen, het geheugenverlies dat samengaat met veroudering deels kunnen terugdraaien. Bij proefpersonen van 50 tot 69 jaar was na drie maanden met een hoge flavanolen-inname de geheugenfunctie weer vergelijkbaar met die van 30 tot 40 jarigen, schrijft The Washington Post.

Gyrus dentatus, het 'geheugencentrum' in de hersenen
Uit eerder onderzoek bij muizen was al bekend dat flavanolen de connectiviteit van zenuwen in de gyrus dentatus, het deel van de hippocampus waar geheugenfuncties gehuisvest zijn, verbeteren. Bij het ouder worden neemt het aantal synapsen in dat deel van de hersenen af, ook zonder dat er sprake hoeft te zijn van dementie. De flavanolen lijken een stimulerende werking te hebben op de neuronen en synapsen in dat deel van de hersenen, bij mensen dus net zo goed als bij muizen. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Anatomisch bewijs
Hoofdonderzoeker Scott Small zei dat dit het eerste directe bewijs is dat veranderingen in de gyrus dentatus maken dat ons geheugen achteruit gaat bij het ouder worden. "Het stelt met nog meer zekerheid vast dat dit de anatomische oorzaak is van met de leeftijd samenhangend geheugenverlies", zegt Small in The Washington Post. Hij voegde daar aan toe dat de studie ook extra bewijs aanvoerde dat gezond eten en een gezonde leefstijl - die er aan bijdragen dat de bloedstroom naar de hersenen verbetert - het ouderdomsgeheugenverlies kunnen vertragen of zelfs omkeren.

Speciaal ontwikkeld flavanolendrankje
Voor het onderzoek kregen 37 gezonde proefpersonen van tussen de 50 en 69 jaar gedurende drie maanden dagelijks een hoge of juist lage hoeveelheid flavanolen aangeboden. Overigens kregen ze de flavanolen niet in de vorm van chocolade te eten. In het productieproces van chocolade worden namelijk de meeste flavanolen afgebroken. Een gemiddelde chocoladereep bevat daarom nog maar 40 mg. Dat was niet genoeg voor deze proefpersonen: de hoog-gedoseerden kregen dagelijks 900 mg flavanolen voorgezet, de laag-gedoseerden maar 10 mg. Dat kregen ze in de vorm van een speciaal voor de proef, door chocoladefabrikant Mars ontwikkeld drankje.

Bij het begin en einde van de proef werden er scans en testen afgenomen. Uit de resultaten bleek dat als een deelnemer aan het begin een 'typisch 60-jarigengeheugen' had, de geheugenfunctie als gevolg van het hoog-flavanolendieet 'verjongd' bleek tot het niveau van een 30 of 40-jarige.

Gewoon maar aan de chocola zet dus helaas niet genoeg zoden aan de dijk, gezien het lage flavanolengehalte in gewone chocola. Misschien is het onderzoek aanleiding voor de ontwikkeling van een functionele ouderenchocomel.

Fotocredits: Matthew Kenwrick
Dit artikel afdrukken