8
Fotocredits: 'Besproeien', pixabay.com

FlashZorgen om zoetwater

Vanaf @NL-wetenschap wordt je kennis deze week bijgespijkerd door hydroloog Inge de Graaf. Ze brengt een verontrustend feitje: de hoeveelheid water waarmee we de planten telen om van te eten neemt af, terwijl we veel meer planten willen kunnen telen om mensen (liefst plantaardig) te kunnen voeden. Het is natuurlijk op te lossen door water uit zee te ontzilten. Maar dat kost bergen energie. Daarom is het beter zuiniger met water te zijn en misschien ook wel met het telen van planten. De precisietechnieken uit de glastuinbouw moeten naar de akkers buiten. Dat kan een slok op een borrel schelen.

Twitter - NL_Wetenschap on Twitter, 4 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #8
  • 7 jan '21
  • 12:51

Frans Aarts,

Schoffelen is water besparen, en beregenen met goed bruikbaar grondwater is een waterverbuiker.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #7
  • 7 jan '21
  • 9:36

Frank Eric #5 . Het is een hardnekkig misverstand dat van kale grond meer water verdampt dan van een grond die bedekt is met vegetatie, zeker als die kale grond een los bovenlaagje heeft waardoor de capillaire opstijging van water onderbroken wordt. Onkruid bestrijden is water sparen.
In droge streken plant men de (olijf)bomen ver uit elkaar en houdt men de grond daartussen kaal. Bij een gesloten vegetatie van bomen zouden die verdrogen.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #6
  • 6 jan '21
  • 19:39

Waar gaat het meeste water naar hier in de brandende zon naar toe, de bomen of verdampen?

In Spanje wordt nu naast het grondwater ook het fossiel grondwater (paloewater) al omhoog gehaald dat nooit meer door neerslag wordt aangevuld. Dorpelingen en kleine boeren zijn in het nadeel, er is geen Spaanse wet die dit verbiedt. De TV productie "Kampf ums Wasser - Olivenbau extrem in Andalusien" werd voor het eerst uitgezonden op ARTE op 7 september 2017.
Bron: Kampf ums Wasser (ARTE 30min.)

Mulching wat Arnold #5 en veel andere hobbytuinders doen, wordt pas in het groot toegepast als het echt niet anders kan of als mulchmateriaal al deel uitmaakt van een locale kringloop. Het kost meer arbeid, je moet zorgen voor een systeem dat mulchmateriaal produceert om later weer te composteren. Gemakshalve wordt er ook plastic gebruikt tegen ongruid, maar het bodemleven heeft daar niets aan. Geeft geen voeding aan de bovenlaag die ook nog eens veel te warm wordt.

Illustratie: Proefveld aardappels met mulchlaag.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #5
  • 6 jan '21
  • 15:53

Frank Eric #2 Klopt, al noemt ze Nederland wel specifiek in haar laatste zin. En aangezien we de meeste invloed hebben op Nederland leek het mij een waardevolle aanvulling :)

Overigens is het volgens mij nog steeds een kwestie van beleid, waar ook ter wereld. Persoonlijk hoef ik in mijn mini-permacultuur zelfs tijdens hittegolven niet tot nauwelijks te sproeien, terwijl ik dan in diezelfde hittegolf dagelijks bij de op vakantie zijnde buurvrouw tientallen liters water erop moet gooien om de plantjes levend te houden; dat water op die mooi onkruidvrije blote aarde verdampt waar je bijstaat, terwijl dat bij mij wordt vastgehouden onder een laag 'onkruid' en organisch materiaal. Er is vaak water genoeg maar het wordt niet vakkundig gebruikt, waardoor er weer dure high-tech gebruikt moet worden om de schade/tekorten te herstellen.

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #4
  • 6 jan '21
  • 11:24

#3 Jopie, we spreken hier over mining en dan bedoel ik dat hele systeem rond de Ogallala aquifer.

The Ogallala is the nation’s largest aquifer.
It is part of a slightly larger aquifer system known as the High Plains Aquifer.
It underlies parts of 8 Great Plains states, or 174,000 square miles.
It is the sole source of water in most of the western plains region.
The geologic formation was created 5 million years ago, when rivers originating in the mountains to the west carried erosion onto the plains.
The Ogallala waters 30% of U.S. irrigated crops.
It feeds streams and rivers once known as The Ladder of Rivers.
The Ladder made trade and travel possible all way back to Paleolithic times.
But since irrigation began, in the 1940s, hundreds of miles of these streams and rivers have dried up.
Large parts of central Kansas and north Texas no longer have enough aquifer water to sustain irrigation.
According to a Kansas State University study, if current withdrawal rates continue, 69% of the aquifer’s water will be gone in 50 years.
The aquifer recharges at less than 1 inch per year. In Kansas, irrigators are allowed to extract many times that amount.
According to the KSU study, “once depleted, the aquifer would take an average of 500-1300 years to refill.”
In a 2009 study, 14% of wells  tested by the U.S. Geological Survey contained one or more agricultural pesticide.
In 5% of the wells, nitrates from chemical fertilizers equaled or exceeded EPA safety standards.
High concentrations of nitrates in infants’ drinking water deprive their blood of oxygen, causing blue-baby syndrome, a serious threat to lifelong health and fatal if left untreated.
Irrigated corn accounts for the largest water use in the aquifer region. In parts of Texas, this amounts to 22 inches of irrigation water each growing season.
The federal government Farm Program subsidizes corn farmers regardless of whether they live in Iowa, where it rains enough to grow it, or in western Kansas, where it must be irrigated.
One-third of the nation’s corn becomes feed for livestock.
Ethanol accounts for another 40%.
In 2005, Congress put a Renewable Fuel Standard into place, and then expanded that standard in 2007, mandating that increasing amounts of ethanol be mixed with the nation’s gasoline each year.
Because corn is a primary feedstock for ethanol, this mandate caused corn prices to skyrocket and the nation’s corn acreage to expand by 20%

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.