Fotocredits: 'Traditional roast beef with trimmings',
Pixabay
De gekookte aardappel lijkt steeds minder thuis op het Nederlandse bord. Vooral de jongere generatie laat de traditionele aardappelen-groente-vlees-maaltijd, het beroemde AGV'tje (of vaak AVG'tje in de volksmond), links liggen. Liever kiezen ze voor friet, rösti of aardappelkroketjes. Sowieso is de keuze voor gerechten veel groter dan vroeger. Zelfs babyboomers eten nu pasta.
Twintig jaar geleden lag de aardappelconsumptie in Nederland aanzienlijk hoger dan nu. In 1998-2002 aten Nederlanders gemiddeld zo'n 139 gram aardappel per dag, terwijl dat in 2021-2023 is gedaald naar ongeveer 77,6 gram per dag voor ouderen en 62,2 gram per dag voor volwassenen tussen de 18 en 50 jaar
Schattingen van verkoopcijfers van Wageningen Universiteit bevestigen de dalende consumptie van verse aardappelen. Per jaar eten we waarschijnlijk nog zo’n 275.000 ton ongeschilde piepers, plus nog eens 60.000 ton verpakte, koelverse aardappelproducten. Friet en andere voorgebakken producten zijn veel populairder: daar verorberden we in 2022 maar liefst 1,8 miljoen ton van. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat hoe jonger mensen zijn, hoe minder aardappelen ze eten. De pieper blijft wél een gezonde keuze, betoogt chef-kok Samuel Levie. "Mensen eten bij een AGV’tje meer groenten dan bij pasta, gemiddeld wel 20% meer." Hij hoopt dat jongeren de aardappel niet helemaal vergeten: "heerliedepeerlie!"
Het is niet dat aardappelen niet lekker gevonden worden, maar ze zijn saai op Instagram. Een AGV'tje eet je vooral nog bij je oma of je ouders. Die hadden ook vroeger de tijd om stooflapjes te maken en piepers te schillen. "Met elke hoogbejaarde sterft er een AGV’tje", aldus foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan.
AD - Wie eet er nog gekookte aardappelen? ?Met elke hoogbejaarde sterft er een agv?tje?,
11 sep 2024