FlashZitten is niet gezond en wel duur

De sedentaire leefstijl van de moderne mens jaagt de zorg op hoge kosten. Hoe hoog die kosten oplopen, berekenden - voor het eerst - Noord-Ierse onderzoekers. Het zitten van de Britten kostte de Britse gezondheidszorg in 2016-17 zo'n £0,7 miljard (€817 miljoen). Van alle overlijdensgevallen in dat jaar was 11,6% in verband te brengen met een sedentaire leefstijl. Zouden de Britten daar vanaf stappen, dan zou dat bijna 70.000 voortijdige overlijdensgevallen schelen.

medicalXpress - Spending too much time sitting down linked to around 50,000 deaths per year in the UK, 26 mrt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Lavinia Abdelkadir
Lavinia Abdelkadir Foodlog redactie
  • #2
  • 1 apr '19
  • 19:51

Een half uur minder lang zitten en in plaats daarvan (matig) intensief bewegen, zou het aantal sterfgevallen met de helft verminderen. Dit blijkt uit een nieuwe studie door de American Cancer Society bij mensen die lang zitten. Beweeg je al veel en zit je weinig, dan helpt nog meer bewegen niet.

Lavinia Abdelkadir
Lavinia Abdelkadir Foodlog redactie
  • #1
  • 27 mrt '19
  • 12:24

“In Nederland wordt al jaren uitgegaan van 7% tot 8% sterfte als gevolg van overmatig zitgedrag. Dit zijn duizenden Nederlanders per jaar die sterven aan de directe gevolgen van het te veel zitten.” Dat zegt hoogleraar sportgeneeskunde Frank Backx in De Telegraaf.

Acht tot 11 uur per dag zitten zou 14% kans op vroegtijdig overlijden met zich meebrengen, meer dan 11 uur zitten zelfs 40%. Van alle Europeanen brengen Nederlanders het meeste aantal uren per dag op een stoel of op de bank: gemiddeld 9,6 uur. Dat bleek eerder uit de Eurobarometer, een onderzoek onder 28.000 Europeanen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.