6

FlashZeewier voorzichtig in het zonnetje

Seaweed is having its moment in the sun’, schrijft de New York Times.

Zeewier speelt traditioneel een belangrijke rol in Oosterse keukens. Voor de inheemse bevolking van Alaska is zeewier al generaties lang een bron van voeding. In Ierland en Wales gaat het in de pudding.

Tegenwoordig is zeewier overal hot omdat het de oplossing kan zijn voor een aantal problemen van onze tijd.

In Londen maakt een start-up plastic van zeewier. In Australië en Hawaii wordt zeewier gekweekt dat als veevoeder methaanemissies kan verminderen. Investeerders zien zeewierboerderijen als een bron van carbon credits die vervuilers kunnen gebruiken om hun uitstoot te compenseren.

Zeewierzorgen zijn er ook. Zeewier kan ook een plaag zijn als het teveel groeit op plekken waar we het niet willen. Zeebouw op basis zeewier zou landbouwproblemen naar de zee kunnen brengen. Die mariene landbouw “moet met veel zorg worden worden uitgevoerd”, zegt onderzoeker van mariene systemen Scott Spillias. Zoveel dat hij niet zo optimistisch is om daar alle heil van te verwachten: “we moeten niet verwachten dat zeewier ons gaat redden.”

New York Times - Seaweed Is Having Its Moment in the Sun, 17 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #6
  • 21 mrt '23
  • 10:16

#4 Frank, je hoeft die zeewier uit de monding van een rivier niet te eten. PFAS heeft te grote moleculen om opgenomen te worden door een alg. Uit die kweekalg kunnen specifieke bioactieve stoffen geëxtraheerd worden. En omdat je een met geselecteerde macro algen werkt kan je ook beter voorspellen welke stoffen in welke concentratie aanwezig zijn.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #5
  • 21 mrt '23
  • 10:09

#2 Tedje,

Met name macro algen kunnen idd voor zeer veel overlast zorgen als ze door vervuiling van kustwateren met nutriënten te hard groeien. De beste remedie is uiteraard zorgen voor vermindering van de aanvoer van nutriënten naar zee, maar zo lang dat niet gebeurt is oogsten van die macro algen nuttig en zelfs het kweken van voor mens, dier en plant interessante zeewier interessant, zeker als dat aan lijnen gebeurd, die elk jaar geoogst kunnen worden en de bodem niet verstoren. Dat soort macro algen zitten bomvol goede voedingsstoffen en bioactieve stoffen, die zelfs ernstige ziektes kunnen remmen. Voordeel van kweken is dat de oogst heel zuiver is.

Frank Buurman
  • #4
  • 21 mrt '23
  • 10:01

'zet uit op zee waar de grootste nutriënten aanwas uit rivieren is.' .... die zou ik niet willen consumeren, maar misschien voor PFAS bemesting nog ok?
Kelpteelt in windmolenparken lijkt me geen verkeerd idee. Kan misschien ook gelaagd met schelpendieren (zoals al toegepast). Algenteelt beter te doen en controleren in bassins dan in open zee. Vervuiling met giftige roodalg (mn bij de monding van rivieren gevormd) een toenemend probleem. Dan beter wier uitzetten om nutriënten weg te vangen.... of/ en de oorzaken aanpakken.
Nutriënten terugwinnen kan alleen maar op deze manier, dat beetje zeekraal zet geen zoden aan de dijk.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 21 mrt '23
  • 8:31

#2 Tedje, waarom zag hij het niet zitten? Er spoelen nu massaal nutriënten in zee, door landbouw ea zaken, die veroorzaken nu de sargasso-ramp bij Mexico en omgeving. Je zou zeggen, gestuurd kweken? Zeewier kan ook CO2 opslaan, is dat wat?
We komen, klimatologisch, op een point of no return, maar we kunnen er ook al dertig, veertig jaar, overheen zijn (zie laatste berichten, ik las iets van een 'window of opportunity, die zich snel sluit; datzelfde heb ik al gelezen, maar dat gold voor de jaren '80 vorige eeuw). De mensheid gaat misschien wel 'de grote knutselaar' worden, holoceen exit.

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #2
  • 21 mrt '23
  • 7:47

Wijlen James Lovelock waarschuwde in zijn boek ‘Gaia’ al voor de overgroei van zeewier. Vooral niet extra gaan kweken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.