FlashZandmaffia slecht voor de zee

In een gemiddeld huis zit 200 ton (200.000 kilo) zand. In een kilometer snelweg gaat 30.000 ton (30.000.000 kilo). Maar het raakt op. Mooi bouwzand komt uit riviermondingen, stranden en (meer en meer) de zeebodem. Woestijnzand is te fijn en gepolijst. Het goede zand - winning per jaar: een muur van 27 meter hoog en breed de evenaar rond - raakt op. De meest ontgonnen grondstof - nog vóór olie en gas - kent al zandmaffia's. Slecht voor onder meer het zeeleven.

Knack - De kostprijs van de wereldwijde bouwwoede: wat als er geen zand meer is?, 6 jul 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jan van Es
  • #1
  • 8 jul '19
  • 2:07

Je vraagt je vaak toch wel af, waar de genoemde getallen vandaan komen. Ik weet niet (precies) wat een "gemiddeld huis" is, maar de cijfers klinken toch wel erg hoog. 200 ton zand, dat is zo'n 133 kubieke meter. Een gemiddeld huis is in Nederland qua (inhouds)volume misschien 450 kubieke meter? Dan kom je uit op muren en vloeren van 35 cm dik. Klinkt normaal, tot je beseft dat je bij die berekening uitgaat van een massieve muur (en vloer/plafond) van zand, en de cement, grind, hout, staal, en de spouw met isolatie, even vergeet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.