2
Fotocredits: Zeeotter (Enhydra lutris), Mike Baird, Wikimedia Commons BY SA 2.0

FlashWolven gaan van hert naar otter

In 2013 zwommen (!) twee wolven naar het anderhalve kilometer voor de kust van Alaska gelegen Pleasant Island. Ze troffen er een paradijs aan prooidieren. Vooral herten. Het ging de wolven goed; de roedel groeide door naar 13 wolven in 2017. Met de hertenpopulatie ging het minder, die was in dat jaar nog maar 7% van de oorspronkelijke populatie. Zonder herten was de verwachting dat de wolven of het eiland weer zouden verlaten, of zouden verhongeren.

Niets van dat al. De wolven vonden in de zeeotter (Enhydra lutris) een nieuw prooidier. De zeeotter brengt bijna zijn hele leven ín de oceaan door. Het is vermoedelijk het eerste geval dat een zeeroofdier de primaire voedselbron wordt voor een roofdier op het land, schrijven de onderzoekers in PNAS. Bewijs voor het zeeotterdieet vonden de onderzoekers in de wolvenpoep: in 2017 bestond driekwart van hun dieet uit herten, in 2020 bleken zeeotters 57% van hun dieet uit te maken en de rest uit vis en andere zeedieren te bestaan.

Hoe vangt een wolf een otter? Als'ie aan land komt, en dan werken de wolven samen om te voorkomen dat de otter terug naar de oceaan ontsnapt.

NewScientist - Wolves are eating sea otters after depleting an Alaskan island?s deer, 25 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #2
  • 26 jan '23
  • 16:59

Zouden ze erin slagen de Waddeneilanden te bereiken, dan kunnen ze een slachting aanrichten onder de daar broedende meeuwen, zoals vossen eerder deden in duinen.
Eilanden zijn vaak safe havens voor zeevogels om te broeden.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 25 jan '23
  • 19:56

Misschien kan je in Nl ook onaangename verrassingen krijgen wb prooidieren voor wolven. Zo valt te denken aan beschermde diersoorten als inderdaad de otter. Of zeehonden (zie verhaal hierboven), als ze daar handig in kunnen worden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.