Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
3
Fotocredits: 'Twee lammeren', Heiloo Online

FlashWolf moet leren van schapen af te blijven

Diederik van Liere, dierengedragsbioloog, voorspelt dat wolven in Nederland straks veel meer schapen zullen doden. Als we niets doen, zullen ouderwolven hun welpjes leren dat schapen lekker zijn. Een hek om schapen helpt niet. Waakzame schapenhonden ook niet, want die gaan mensen bijten. Wat helpt dan wel? Misschien een elektrische schok. Bijt een wolf een schaap dat een kraag draagt die een schok geeft (geen schrikdraad maar een 'schrikkraag'), dan leert de wolf het misschien af.

De Stentor - Veluwse wolven nemen steeds vaker schapen te grazen. Deze bioloog weet hoe we dat kunnen voorkomen, 22 mrt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer Land- en tuinbouw
  • #3
  • 23 mrt '20
  • 7:51

#Gijsbert: Quote: "Het is een gotspe dat iemand zijn wetenschappelijke statuur inzet om nepnieuws te verspreiden. Op de Veluwe zijn tot nu toe alleen niet goed beschermde schapen gepakt. Daar waar de schapen wel serieus beschermd zijn door middel van elektrische omheiningen is er nul schade. Zelfs midden in het wolvengebied."
Ja, zolang wolven genoeg te eten hebben? En al die beschermingsmaatregelen zijn misschien te duur, zeker na de corona-crisis'?

Astrid Spijkers
  • #2
  • 23 mrt '20
  • 7:39

Ik zat ook al te lachen toen ik de kop in mijn mail las en dacht "ja, ga maar ff lekker op hondentraining met ze, dan leren ze het wel".

In vroeger tijden en zelfs nog bij volkeren die nog nog temidden van hun beesten leven zogezegd blijft de schaapherder in de buurt, dan leert de waakzame hond dat de mens geen hapklaar brokje is.

Gijsbert Six
Gijsbert Six Natuur en landschap | Schapenhouderij
  • #1
  • 22 mrt '20
  • 22:35

In Nederland hebben we niet alleen 17 miljoen bondscoaches en virologen, maar ook 17 miljoen wolvendeskundigen. Deze doctor in de diergedragsbiologie (WUR) komt met het volgende lumineuze idee: "Schapenhouders zouden ook een platform kunnen bouwen, zodat de schapen omhoog kunnen vluchten, zoals ze van nature ook doen. " Ziet u het voor u? Een kudde van 100 schapen veilig op een uitkijktoren.
En nadat de wolf heeft afgeleerd om in een elektrische nekband te bijten pakt hij het schaap wel bij de staart. Een met misselijk makende stof behandeld kadaver zal de wolf leren om voortaan verse schapen te pakken. Wolven zijn slim genoeg, zo zegt hij zelf.
Het is een gotspe dat iemand zijn wetenschappelijke statuur inzet om nepnieuws te verspreiden. Op de Veluwe zijn tot nu toe alleen niet goed beschermde schapen gepakt. Daar waar de schapen wel serieus beschermd zijn door middel van elektrische omheiningen is er nul schade. Zelfs midden in het wolvengebied.
Dit soort berichtgeving is er al eerder geweest en komt regelmatig terug. Het kan de bereidheid om ordentelijke wolfwerende maatregelen te nemen ondermijnen.
De Zoogdiervereniging heeft aangekondigd dat zij gesteund door Wolf Fencing Nederland een wetenschappelijk onderbouwde reactie zal opstellen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.