2
Fotocredits: 'Witloof', VanDammeMaarten

FlashWitloof zonder bittertje kan maar mag niet

Belgische onderzoekers zijn er in geslaagd de bittergenen in witloof te onderdrukken. En jonge consumenten houden niet van een bittertje in de witloof. Dat is te zien in de achteruitgang van de witloofconsumptie: de gemiddelde Belg koopt nog maar 3 kilo witloof per jaar, waar dat 20 jaar geleden nog 4 kilo was. Goed nieuws dus voor de witloofteelt, zou je denken, en dankzij de nieuwe CRISPR/Cas9-technologie ook nog eens supersnel. Binnen één jaar zijn de planten met uitgeschakelde bitterstofgenen klaar voor 'verdere evaluatie op andere landbouwkundige aspecten'. Maar ja, dat betekent nog niet dat ze ook op de Belgische bordjes liggen. CRISPR/Cas9 valt binnen de Europese wetgeving onder dezelfde strenge wetten als genetisch gemodificeerde gewassen (GGO). In de praktijk is het haast onmogelijk deze in Europa op de markt te brengen. Jammer voor de jonge Belgische consumenten

VILT - Onderzoekers slagen erin bittergenen in witloof te onde, 2 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Edith Lammerts van Bueren
Edith Lammerts van Bueren Land- en tuinbouw
  • #2
  • 3 feb '22
  • 12:01

Eigenlijk is het onzinnig om dat bittertje er uit te veredelen, want daar zitten nou net de antioxidanten in die zo'n groente gezond maken. Ik heb het weleens besproken met een peenveredelaar van Rijk Zwaan die vragen krijgt van supermarkten om nog zoetere peentjes. Het schijnt 'vrij simpel' te zijn om op zoetheid te selecteren (daar heb je geen Crispr/Cas voor nodig) en dus weg van de specifieke peen-aroma waar altijd iets van een bittertje in zit, maar dan boet je in in weerbaarheid voor de plant en voor de mens. Immers, in die bitterstoffen zitten niet de specifieke aroma stoffen die een peen naar peen doen smaken, en zorgen tegelijkertijd niet alleen voor nuttige antioxidanten voor de humane gezondheid, maar ook voor afweerstoffen tegen ziekten en plagen voor de plant zelf! Slow Food wil juist weer die authentieke smaken behouden, want anders smaken straks alle groenten hetzelfde, naar een klontje suiker....

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 2 feb '22
  • 18:00

Als het maar op de verpakking staat: 'zoete witloof' o.i.d.
Witloof nog slechts één van de weinige overgebleven groentes met (bittere) smaak. Spruiten en de meeste andere koolsoorten, ook radijs, hebben nog slechts een flauwe smaak. Een paar radijsjes ware ooit voldoende om naar een glas water te grijpen, nu al lang niet meer. Gelukkig is zelf zaaien eenvoudig, als je ze maar niet bemest.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.