2
Fotocredits: 'Mac & Cheese Pizza', F Delventhal

FlashWiskundige maatlat voor ultrabewerkt eten op komst

Bijna driekwart (73)% van de voedingsmiddelen in Amerikaanse supermarkten is ultrabewerkt (UPF). Dat blijkt uit een database met meer dan 50.000 voedingsmiddelen van de Amerikaanse supermarktketens Walmart, Target en Whole Foods Market.

De onderzoekers ontwikkelden een experimenteel machine learning-algoritme dat de mate van bewerking voor welk voedsel dan ook voorspelt. Ze ontdekten ook dat ultrabewerkte producten gemiddeld ruim 50% goedkoper zijn dan minder bewerkte alternatieven.

Het verbaast onderzoeker Giulia Menichetti dat nog zoveel sterk bewerkt voedsel als gezond wordt beschouwd. "Het publieke verhaal focust nog steeds op 1 voedingsstof per keer, in plaats van voedsel als geheel". De onderzoekster wil naar een wiskundige definitie van een 'whole food' versus 'disrupted food' ('verkloot eten'). De database classificeert voedsel op een schaal van 0 (minimaal of onverwerkt) naar 100 (zeer ultra-verwerkt). Het moet consumenten helpen, middels ook een ingrediëntenboom, om ultrabewerkte producten te identificeren en te laten begrijpen wat ze eten.

Food Tank - Database Indicates U.S. Food Supply Is 73 Percent Ultra-Processed ? Food Tank, 2 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #2
  • 5 dec '22
  • 10:42

Een goede zaak dat UPF meer in beeld komt. Ook rond de miskleun Nutriscore zijn bewegingen gaande om een relatie te leggen met UPF. Misschien wordt het dan nog wat?

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 3 dec '22
  • 17:23

Op een schaal van 0 naar 100 ( zeer bewerkt)
Niet zo zeker of de hogere nummers wel zo ongezond zijn. Hoeveel toegevoegde stoffen, welke gezond en welke niet. enz enz.
Heb de ingredienten boom bekeken, maar wie gaat bij elk product dat natrekken. Onbegonnen werk. Dus?? Advies organen? Die je kunt vertrouwen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.