Waar wild vroeger vooral met kerst op tafel kwam, is het nu dé nieuwe trend onder jonge stedelingen. Niet alleen bourgondische carnivoren, maar juist jonge, milieubewuste stedelingen die bewuster met hun vleesconsumptie omgaan, kiezen voor wild. Ze doen dat omdat wild een duurzaam alternatief biedt voor vlees uit de intensieve dierhouderij.
Het Nederlandse wild is voornamelijk afkomstig van dieren die beheerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan ganzen, waarvan er jaarlijks zo'n 350.000 worden 'bejaagd' (lees: geschoten) om schade aan landbouw en natuur te voorkomen. Of aan de herten uit de Oostvaardersplassen, die zonder - bij de rechter afgedwongen - beheermaatregelen de hongerdood zouden sterven. Het vlees van deze dieren blijft vaak liggen, maar hippe ondernemers zien er brood in. Zo verkoopt De Predetariër in Amsterdam broodjes belegd met wild zoals rendang van hert of ganzenpastrami, speciaal voor de bewuste eter die minder vlees wil eten, maar niet zonder wil. En bovendien met liefde een tientje over heeft voor een broodje met 'goed' vlees.
Bij de hippe broodjeszaak-annex-wildwinkel vliegen de broodjes ganzenpastrami de deur uit. Een broodje wild gaat prima samen met een havermelk cappuccino, signaleert het FD. En dat past helemaal bij wat stadse consument verstaat onder een duurzame levensstijl. Die hipperik moet wel begrijpen dat de aanvoer van beheerd wild niet eindeloos is. Wie meer wil, eet opeens heel onduurzaam en doet de natuur kwaad.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.