3
Fotocredits: 'Vendanges en Champagne', Perguillaume, Wikimedia

Flash VoedselketenWijnplukkers dood door de warmte

In de wijngaarden langs de Rhône en zelfs in de noordelijk gelegen Marne in Frankrijk vielen afgelopen week 6 doden onder wijnplukkers. De wijnwereld is in (warmte)shock. Nog nooit was het tijdens de wijnoogst zó heet: de temperaturen in de wijngaard liepen vorige week op tot boven de 30 graden.

Tussen 5 en 8 september kwamen er uit Vitry-en-Perthois, Vitry-le-François, Vert-Toulon en Rilly-la-Montagne, allemaal in de champagnestreek gelegen dorpjes, meldingen van 4 overlijdensgevallen. Ook in de Beaujolais vielen 2 doden te betreuren, in Légny en Bagnols. In alle gevallen speelt de hitte een rol.

"We zijn niet gewend om bij zulke temperaturen te oogsten" zegt Maxime Toubart, voorzitter van de vakbond van wijnboeren, in de HuffingtonPost. Hoewel wijnboeren drinkpauzes inlassen, vroeger op de dag met plukken beginnen en volop water aanbieden, lijkt dat onvoldoende te zijn geweest in deze extreme omstandigheden.

Wijnplukkers zijn seizoensarbeiders, die om in een korte periode zoveel mogelijk druiven te kunnen oogsten vaak met dispensaties werken om meer uren te mogen maken - tot 72 uur per week aan toe - en soms op stukloon betaald worden. Als ze er dan voor kiezen in hun blote bast en zonder hoofdbedekking door te buffelen, dan zou in ieder geval de arbeidsinspectie de bevoegdheid moeten hebben het werk stil te leggen. Op X roept Anthony Smith, een vakbondsman en arbeidsinspecteur, de minister van Arbeid Olivier Dussopt op tot ingrijpen.

Vitisphere , 14 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 16 sep '23
  • 22:11

#1, ik las in ieder geval dat het om twee gevallen van lokale jongeren ging. Wit of zwart heb ik niet kunnen vinden.

Gerard Vriend
Gerard Vriend Logistiek
  • #2
  • 16 sep '23
  • 21:23

#1.

Er staat heel veel niet in dit verhaal. In Nederland en de meeste westerse landen is de oversterfte nog steeds enorm hoog. Mensen die zomaar dood gaan. In Nederland hebben we dan wel de gemiddelden omhoog bijgesteld, maar die mensen gaan wel gewoon dood, ook op jonge leedtijd.
De oorzaak is niet onderzocht maar het komt vaak voor bij zware inspanning. Ook veel sportmensen, die instorten.
Misschien heeft het niks met de wijn te maken. Of met de temperatuur of met andere zaken. 30 graden is niet extreem.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 15 sep '23
  • 20:45

Wat niet in het artikel staat is dat het om donker gekleurde mensen ging, die min of meer als slaaf werden ingezet, in tenten sliepen en slecht te drinken kregen. Het verhaal in 'Vitisphere' ziet er daarom "mooi" uit.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.