0
Fotocredits: 'Koken', Viktoria Slowikowska, via Pexels

Flash Dagelijkse KostWereldwijde genderkookkloof groeit weer

In 2022 kookten vrouwen, gemiddeld genomen, net iets minder dan 9 maaltijden per week. Mannen kookten slechts 4 keer per week. Dat blijkt uit de World Cooking Index van marktonderzoeksbureau Gallup en internetsite Cookpad op basis van het kookgedrag van mannen en vrouwen in 142 verschillende landen over de hele wereld.

Sinds de World Cooking Index in 2018 van start ging, kromp de 'kookkloof'. Dat kwam door de coronapandemie, toen mannen meer gingen koken. Tot nu. Dit jaar werd de kloof weer wijder. In 2021 was de cooking gender gap 4,0 maaltijden per week, het aantal wekelijkse kookbeurten dat mannen achterlopen op vrouwen. In 2022 was deze gap 4,7 maaltijden.

Volgens onderzoeker Andrew Dugan is de kookkloof weer terug op het niveau van 2018. Volgens hem zijn de traditionele genderrollen weer terug in het gedrag.

Er zijn landen, zoals Ethiopië, Egypte en Jemen, waar vrouwen tot wel 8 maaltijden per week meer klaarmaken dan mannen. Dan zijn er de Europese landen zoals Spanje, Zwitserland en Frankrijk waar de kookkloof klein is. Er is zelfs één land waar mannen meer koken dan vrouwen: Italië. Wel met een kleine marge (0,4 maaltijden per week), maar toch. Voor Dugan kwam dat als een verrassing. Blijkbaar is het land van de kokende nonna’s en de pasta di mamma op een andere manier traditioneel dan we denken.

NPR , 7 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.