4
Fotocredits: 'Domestic cricket Acheta domesticus', Brian Gratwicke via flickr (CC BY 2.0)

Flash‘WEF stopt geen krekels in je koekjes’

Insecten als huiskrekels worden niet verplicht door voedselproducten vermengd en in Nederland en de EU verkocht.

Dat zegt foodwatch in een actie die bedoeld is om geruchten te ontkennen dat Europeanen door verplichte bijmenging onbewust insecten in bijvoorbeeld koekjes of crackers zouden eten.

Naast gedroogde gele meelwormen keurde de Europese voedselautoriteit EFSA vorig jaar de huiskrekel goed voor menselijke consumptie. De Europese commissie voegt nu nog een aantal extra insectenproducten toe aan de toegestane lijst. Nieuw is bijvoorbeeld dat de huiskrekel nu ook in ontvette poedervorm gebruikt mag worden.

De Europese Commissie gaf begin dit jaar het Vietnamese bedrijf Cricket One toestemming om ook gedeeltelijk ontvet poeder van de Acheta domesticus (huiskrekel) in de EU te verkopen voor een periode van 5 jaar. Per 100 gram eindproduct mag tot maximaal 5 gram huiskrekelpoeder als ingredient worden gebruikt.

Op internet en sociale media circuleren wilde verhalen. De één ziet allergene bestanddelen als chitine van insecten als gevaar. De ander denkt het World Economic Forum (WEF) 'alles doet om de mensheid ziek te maken' door verplicht insecten te laten eten.

foodwatch voelt zich geroepen die geluiden te ontzenuwen. Nee, Brussel en het WEF duwen ons echt geen sprinkhanen door de strot zegt de zelfbenoemde voedselwaakhond die doorgaans schandalen in plaats van non-issues aan de orde stelt.


Foodwatch - Krekels in je crackers?, 24 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #3
  • 26 jan '23
  • 12:01

Niks mis natuurlijk met insecten. Ik ben niet tegen, of het ooit gaat vliegen in Food? ik heb daar een ander beeld bij. Maar let's see.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 26 jan '23
  • 10:58

Er is niks mis met verwerking van (wettelijk toegelaten) insecten(larven) in levensmiddelen. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat dat ooit verplicht wordt en natuurlijk is vermelding van het ingrediënt op het etiket nodig. Dat is relevant voor mensen met een schaaldierenallergie die (ook) gevoelig kunnen zijn voor chitine. En ook anderen die - om wat voor reden dan ook - geen insecten willen eten moeten natuurlijk keuzevrijheid behouden.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 25 jan '23
  • 17:33

Duidelijk weer zo’n samenzweringstheorie. WEF heeft wel belangrijker onzin te doen. Zoals naar de hoeren in Davos, die hebben ieder congres goede klanten aan deze elite. De horeca niet. Een fooi kan er nooit vanaf.

Maar het is een kwestie van tijd. In Distrifood lees ik vandaag dat volgens CBL de supermarkten VOORLOPIG geen gemalen insecten in producten verwerken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.