1
Fotocredits: The experts who developed the microplastic reduction washing machine, Samsung

FlashWasmachines Samsung gaan plasticvervuiling tegen

Meteen al in de wasmachine voorkomen dat microplastics uit synthetische kleding in het afvalwater en onze worteltjes terecht komen. Dat doel stelden outdoorkledingmerk Patagonia en wasmachinefabrikant Samsung. De oplossing? Een machine met een speciaal wasprogramma (Less Microfiber Cycle) dat minder microplastics uit kleding vrij laat komen én een speciaal filter dat microplastics opvangt.

Het aantal deeltjes dat de afvoerbuis verlaat moet hierdoor met 54% afnemen. Het enige wat je als consument moet doen is af en toe het volle filter uitkloppen in de vuilnisbak. De plasticverzamelende wasmachine is inmiddels op de markt in Europa.

Andere fabrikanten zitten ook niet stil. AEG heeft een extern filter ontwikkeld dat tot 90% van de microplasticvezels zou afvangen en aan de muur gemonteerd moet worden. PlanetCare verkoopt een vergelijkbaar filter en heeft een systeem waarbij je gebruikte cartridges weer terug kan sturen naar het bedrijf zodat de microvezels gerecycled kunnen worden.

Een polyester fleecevest laat bijna 1 miljoen microplasticvezels los in de wasmachine. Waterzuiveringsinstallaties halen niet alle microplastics uit afvalwater. Microplastics uit kleding vervuilen zeeën en stranden.

Patagonia en Samsung bouwen wasmachines die microplastics de (juiste) deur wijzen | Change Inc., 4 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 4 feb '23
  • 21:02

In Frankrijk vanaf 1 januari 2025 verplicht. Mede daardoor zijn de producenten naarstig op zoek naar de beste filters. We eten wel 100% pindakaas, 100% appelstroop en willen een huis met "nul op de meter", maar 100% linnen, 100% wol, 100% katoen wil nog niet.
De groenten-netjes van de Carrefour in Frankrijk zijn gemaakt van 100% biologisch katoen, ongebleekt en ongeverfd, ook het koordje. 't Is maar een kleinigheidje, maar er zit wel een beleid achter.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.