5

FlashWakker Dier wil vaccinatie kippen

Terwijl Nederland al soapend ruziet over stilaan verplichte vaccinatie en G1, G2 of G3 toegangsbewijzen, constateert Wakker Dier een stille ramp. De jongste vogelgriep die Nederland teistert, haalt nauwelijks de kranten maar bezorgde inmiddels al ruim 350.000 dieren een zinloze dood met vergassing. Dat is in een dichtgepurde stalsituatie een vorm van net-te-lang-stikken om het echt humaan te kunnen noemen. Vaccineer de kippen, zegt Wakker Dier. De dieren zullen niet protesteren zoals de mensen. Wel is denkbaar dat consumenten met bezwaren tegen vaccinatie denken dat ze ziek worden van gevaccineerde kip. Met grote waarschijnlijkheid is dat onzin te noemen. Maar mensen geloven nu eenmaal langdurig in wat ze zijn gaan denken.

de Volkskrant - Opinie: Waarom blijven we maar dieren doden voor die andere epidemie, de vogelgriep?, 17 nov 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #5
  • 19 nov '21
  • 2:52

Willen de kippen dit. Of spreken we dan wappiekip in plaats van plofkip?

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #4
  • 17 nov '21
  • 23:05

#2 Vaccins hiertegen zijn hartstikke nodig. Influenza/griep blijft nog altijd de beste kandidaat voor een nieuwe pandemie (die morgen al kan beginnen of zelfs al bezig kan zijn).

Egypte heeft al laten zien dat vertrouwen op vogelgriep vaccins alleen geen goede strategie is, er is een meervoudige aanpak/strategie nodig (indammen, vaccineren betrokken mensen, antivirale middelen, etc).

Het probleem bij vogelgriep is in de basis hetzelfde als bij de menselijke griep, ieder jaar een andere variant. Als we dan ook nog eens het reguliere humane griepseizoen hebben wordt het gevaarlijker door re-assortment (vermenging) van verschillende stammen (Neuraminidase en Hemagglutinin) bij co-infecties. Als mens en dier beiden griep uitscheiden (of meerdere varianten rondgaan) kan ieder dier/mens meerdere infecties hebben die tezamen nieuwe virussen met andere samenstelling vormen. Als die dan ook nog muteren (virus afschrijf foutjes agv de wet van de grote getallen) en besmettelijker worden (voor mens) hebben we er een probleem bij. Besmettelijkheid zal meest afnemen (hier hier), maar soms heb je pech.

Per diersoort kan de imuumrespons ook nog verschillen, waardoor het heel moeilijk wordt en meerdere vaccins nodig zullen zijn (kostbaar).

De huidige vaccins zijn gemaakt tegen specifieke varianten, maar die werken niet goed genoeg tegen anderen. We zijn universele vaccins nodig (of tegen alle combinaties, maar dat zijn er teveel en krijgen we andere problemen (bv imprinting)). Er is er 1 in een klinische studie bij mensen Gedeeltelijke bescherming kan leiden tot escape-mutanten door selectiedruk, zeker bij deze hoge dieraantallen.

Dat laatste zal Wakker Dier het denk ik eerder om te doen zijn. Ik weet zeker dat iedere vorm van financiële steun voor ontwikkeling van vaccins welkom is, ook als die van Wakker Dier afkomstig is.

Outlook in Nature - Towards a universal flu vaccine

Met name in Azie (China) is men hard op zoek naar goede vaccins, maar zicht heb ik er niet op. In de EU is de markt te klein om financieel de ontwikkelkosten terug te kunnen verdienen. Een exportstop na vaccinatie is economisch te zwaar en daardoor kan het niet uit. Druk op wet- en regelgevers in EU verband kan wel helpen deze situatie te veranderen, maar dan moet ook de afzetmarkt het willen accepteren (eerst in EU zelf gebruik van gevaccineerd vlees toestaan) en in handelsovereenkomsten/verdragen mogelijkheid opnemen.

Gert van der Hoek
  • #3
  • 17 nov '21
  • 21:51

Geen expert hier, maar ik meen te weten dat in o.a. in Thailand, China, Indonesië en ook Egypte er lustig op los geprikt wordt in kippen. Het effect is enigszins te vergelijken met de corona vaccins: bij besmetting blijven de meeste kippen leven, maar ze houden de verspreiding van het virus niet tegen.

Recentelijk is een H9N2 vaccin ontwikkeld dat naast bescherming ook verdere besmettingen zou voorkomen.

Maar de grootste hinderpaal lijkt mij de handel, c.q. de consument. Die wil geen gevaccineerde kippen, ook niet met een "marker" vaccin. In theorie lijkt vaccineren een hele goede oplossing, zal nog even duren om acceptatie te krijgen? Ook moet er het nodige geld worden in gepompt, maar waar een wil is, is een weg. Die wil zou wellicht redelijk snel kunnen ontstaan als we jaar op jaar te maken krijgen met flinke uitbraken. Dit seizoen zijn we al vroeg behoorlijk aan de beurt in Europa, velen houden hun hart vast.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 17 nov '21
  • 19:34

Arend, ik zie toch dat prof. Wim van der Poel (niet de minste op het gebied van voedselveiligheid en zoönosen) een duidelijke voorstander is van vaccinatie. Maar hij bepleit dan ook de politieke keuze vóór.

Kun je ons meer vertellen over de kwaliteit van bestaande vaccins, c.q. het onderzoek naar goede vaccins tegen vogelgriep bij eenden en kippen (en kalkoenen)?

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 17 nov '21
  • 13:08

Met welk vaccin?
Bij mijn weten is er nog geen 1 geschikte op de EU-markt toegelaten.De kwaliteit en geschiktheid van de huidige vaccins is ook nog niet goed genoeg (Egypte, Azie). de huidige hebben nogal wat mutatie-risico, dat willen we toch ook niet. Accepteren we dan wel uitval agv vacinschade of geven we de boer dan ook de schuld?

Lijkt me een geval voor de buhne, of gaan ze samenwerken en investeren in de vaccin ontwikkeling (put you money where one's mouth is)?

info met 4 overwegingen van de WUR

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.