25
Fotocredits: Merken met sloopmelk, Wakker Dier

Flash PerspectiefWakker Dier volgt beproefde strategie tegen sloopmelk

Actieorganisatie Wakker Dier pakt vanaf deze week zijn radiocampagne tegen zogenaamde 'sloopmelk' weer op. Koeien hebben een te slecht stalleven en worden te vroeg geslacht, vindt de organisatie.

In de jongste advertenties die bij de campagne horen beschuldigt Wakker Dier populaire zuivelproducten van merkproducenten FrieslandCampina, Danone en Arla Foods. Hun zuivel zou gemaakt zijn van melk van niet goed verzorgde koeien die meer melk produceren dan goed voor hen is.

Volgens oud-Kamerlid voor de Partij voor de Dieren en nu Wakker Dier-campaigner Leonie Vestering kan het niet zo zijn dat zelfs Campina halfvolle melk, Danoontje en Melkunie Breaker worden gemaakt met 'sloopmelk'. Van A-merken mag je beter verwachten, leert Wakker Dier het publiek.

Wakker Dier wil dat zuivelproducten ten minste voldoen aan de normen van één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming of het Nederlandse biologische keurmerk (EKO). Wakker Dier is niet alleen tégen, maar noemt ook een duidelijk alternatief. Die strategie paste de organisatie met uiteindelijk groot succes toe rond de 1-ster Beter Leven Kip. In dit geval is het een pikante zaak: FrieslandCampina ging ooit in zee met PlanetProof en hield de Dierenbescherming buiten zijn PlanetProof-melk. Wakker Dier beukt op de deur om daar verandering in te brengen met 'sloopmelk', een begrip dat uiteindelijk aan de onderneming zal gaan kleven.

Wakker Dier - stop met sloopmelk - Wakker Dier, 29 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frits van der Schans
Frits van der Schans Food- en agri-economie
  • #25
  • 19 aug '24
  • 13:45

Na de Olympische Spelen is het misschien aardig om de vergelijking 'onze melkkoeien zijn topsporters' nadere inkleuring te geven.

Velen in ons land zijn apetrots op het grote aantal gouden, zilveren en bronzen medailles dat sporters mee terug hebben genomen naar Nederland. En ja, ook ik heb van de prestaties van onze atleten, basketballers, roeiers, etc. etc. genoten! Gelijktijdig weet en realiseer ik me dat naast elke succesvolle sporter, duizenden sporters staan die een vergelijkbare inzet hebben getoond, zónder succesvol te zijn. Hun lichaam, hun voeding, hun mentaliteit, hun verzorging, hun etc. was niet toereikend om tot die top-prestaties te komen. Gelukkig zijn de meeste van die 'afgevallen' sporters goed terechtgekomen en blijven zij het sporten zien als een mogelijkheid om gezond en energiek te blijven. Maar een enkele blijft met fysieke en/of mentale schade achter. Juist daarom is het goed dat overheden, sportbonden en anderen eisen stellen aan de sport. Daardoor zijn veel specifieke drugs niet toegestaan en moeten coaches en trainers op een 'menselijke' wijze met (jonge) sporters omgaan. Terecht!

Dan terug naar de actie van Wakker Dier. Hun achterliggende vraag zou kunnen zijn, welke randvoorwaarden zijn passend voor de melkveehouderij om 'uitwassen' die schadelijk zijn voor de dieren te voorkomen. Die vraag lijkt me niet onterecht want...
1) de overheid stimuleert impliciet zeer hoge melkproducties en minder weidegang, en de wetgeving lijkt op onderdelen een (technisch) optimale verzorging van dieren in de weg te staan;
2) zuivelbedrijven stellen heel beperkt criteria tav dierenwelzijn, maar wel aan andere aspecten van duurzaamheid waardoor druk op dierenwelzijn kán ontstaan;
-3) melkveehouders overtreden op steeds grotere schaal specifieke regelgeving bij het op technische wijze goed zorgen voor en verzorgen van hun dieren (zie 1).

Ten aanzien van dierenwelzijn zijn de zorgen van Wakker Dier opportuun en de intenties en inzet van melkveehouders positief. Dat laat onverlet dat het wellicht goed is om wat meer randvoorwaarden te stellen en ieder geval om risicovolle neveneffecten van bestaand(e) beleid en wetgeving te ondervangen.

En ja, dan is de campagne van Wakker Dier kort door de bocht, maar hiermee krijgen zij wel de benodigde aandacht...

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #24
  • 5 aug '24
  • 8:15

#22, dank voor je uitleg Nico!

Toch: er is veel gebeurd de afgelopen 20 jaar. Toegegeven: met leed onderweg en ingegeven door humanisering van dieren, maar uiteindelijk ook vanuit realiteitszin vanaf 2 kanten. Een dier opsluiten is niet natuurlijk en een dier helemaal naar onze hand zetten zorgt voor gestoord gedrag. Hoe vind je een soort 'beyond' dat eigenlijk niet bestaat.

Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
  • #23
  • 5 aug '24
  • 0:15

Klopt, Dick, #21, waarschijnlijk heeft wakker dier de standaard "plofkip" op het juiste moment genoeg gebashed, op het moment dat er een alternatief goed voorbereid was. Maar voor mij geldt wel, ere wie ere toekomt...

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #22
  • 5 aug '24
  • 0:14

Iedere Nederlander 1 ei per week = 750 miljoen eieren per jaar.
Iedere Nederlander 1 kipfilet per week = 375 miljoen kippen per jaar.
Het moet allemaal nog kunnen scharrelen ook, dus met 20,000 tegelijk in een scharrelhok met afgebrande snaveltjes anders is er na 6 weken geen kip meer over.

Het gaat om productie van (kippenvlees) en eieren. Dat los je in de huidige maatschappelijke setting niet op met een toompje kakelaars bij boer Piet en zijn 50,000 collega´s. Het kan alleen werken als je het een industriele dimensie geeft.

Dat betekent niet onmiddelijk dat je geen oog moet hebben voor, en rekening moet houden met de eigenaardigheden en het welzijn van je kippen.

Vijf legkippen of vleeskuikens in een kooi en binnen een half uur is de rangorde vastgesteld. En hygienischer kun je het nauwelijks maken. Stal met overdruk en gesteriliseerde inlaatlucht.

Als ik in het verleden mensen tekeer hoorde gaan tegen kippen in een kooisyteem dacht ik wel eens: hallo, de kippen zitten in een kooi en niet U, samen met vier andere dames of heren.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #21
  • 4 aug '24
  • 22:48

Willem, de eer moet gaan naar Marijke de Jong en Ad Kemps. Dat staat buiten kijf. Een actie NGO doet niet anders dan publiciteit genereren.

Je zou je deze vraag kunnen stellen: zou die 1-ster kip overal op de schappen hebben geleden zonder Wakker Dier?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.