FlashWageningse coryfee diskwalificeert PBL

Er is de nodige kritiek op het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de laatste tijd. Het bureau werd gecorrigeerd vanwege 'activistische' cijfers over de schadelijkheid van vlees. Het maakte het rekenfoutje over de energieprijs waarmee de regering een flater sloeg en bleek de zin van de subsidiëring van elektrische auto's verkeerd in te hebben geschat. In De Telegraaf laat oud-PvdA senator en voormalig WUR-coryfee prof. Rudy Rabbinge zich kritisch uit over het PBL. Het bureau vindt houtstook in kolencentrales duurzaam (terwijl dat niet zo is) en wilde vroeger ook al niet luisteren naar echte wetenschap, zegt Rabbinge.
Het bureau heeft nu best een probleem: het moet de klimaatakkoordplannen van het kabinet doorrekenen, maar is niet langer geloofwaardig nu het door een daadwerkelijk geleerde linkse senator in de rechtse Telegraaf in diskrediet is gebracht.

De Telegraaf - Rekenen ?is politiek? voor groen Planbureau voor de Leefomgeving, 23 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 23 feb '19
  • 11:06

We stinken erin. In de Vk wordt betoogd dat instituten als het PBL dienen als bliksemafleider, en kritiek erop fungeert als propaganda. " De onderschatting van de energierekening was niet de fout van het PBL, zoals het artikel stelt. Minister Wiebes (VVD) en staatssecretaris Keijzer (CDA) van Economische Zaken lichtten de Kamer verkeerd voor op basis van een verouderde PBL-raming waarvan zij wisten dat die – mede doordat het kabinet de energiebelastingen nadien heeft verhoogd – schromelijk achterhaald was. Desondanks richtte de Tweede Kamer zijn kritiek niet zozeer op Wiebes en Keijzer, maar op het PBL."

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 23 feb '19
  • 13:08

Mooi artikel in de VK, Frank. Ik las het vanmorgen. Er staat nog meer in: de Nederlandse rekeninstituten staan (met die in nog twee Europese landen) op onafhankelijke kwaliteitshoogte.

Niettemin, zou ik durven beweren, maken ze fouten omdat ook zij interpretaties van de werkelijkheid maken op basis van wat we tegenwoordig frames en vroeger paradigma's en discoursen en, nog vroeger, 'schemata' noemden.

Het PBL werd niet onterecht gecorrigeerd over de klimaataspecten van vlees (dat staat wmb niet correct in de laatste paragraaf van het VK-artikel). Het milieuprobleem van vlees heet ruimte- en biodiversiteitsbeslag. Bovendien moet aan CO2 gerekend worden in termen van omzet in de korte cyclus en het excedent daarop. Iedereen doet het fout. Het is een frame. Daarom toch acceptabel? Nee, want het is geen goed vertrekpunt, terwijl we inmiddels beter weten.

Het promoten van elektrische auto's is net zoiets. Ze trekken een enorme wissel op het milieu in vele landen door de delfstoffen die er voor nodig zijn. Daarnaast is het de vraag of er ooit voldoende energie voor kan worden opgewekt. Niettemin focussen we op de uitstoot per gereden kilometer. Iedereen doet het, maar het is fout als je er goed over nadenkt.

Wat leren we daar nou van? Dat is de vraag. Ook bij kwalitatief goede instituten, want niemand is los van frames. De les die ik voorstel: niet de antwoorden die ze geven zijn van belang, maar de gedachten en rekenmethoden waar die op gebaseerd zijn.
Het PBL had overigens best kunnen zeggen dat het kabinet cijfers (energiekosten) voor de toekomst niet met een garantie uit het verleden had mogen hanteren. Die nalatigheid krijgt het bureau nu op zijn brood.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 23 feb '19
  • 20:20

De Volkskrant is te gemakkelijk in zijn kritiek (propaganda) zegt ook WUR-wetenschapper Jan Dijkstra in een tweet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.