FlashWageningen in de war over koeien

In de wei haalt een koe de optimale productie niet en stoot ze veel meer broeikasgassen uit dan in de stal. Dat moet je niet willen, hield Louise Fresco (Wageningen UR), professor en bestuursvoorzitter van de beste landbouwuniversiteit ter wereld een Brabants publiek voor. Weidegang kan dus bij het oud vuil.
Het lijkt niet helemaal te kloppen. Als je zo redeneert, moet je geen koeien willen houden, maar overgaan op varkens of kippen. Dat legde vorige week een (bijna?) net zo wijze Gentse geograaf de wereld nog uit. Een professor van Fresco's eigen universiteit legde het weer anders uit: met koeien die gras eten op plekken waar toch niets anders wil groeien en nog wat restjes van onze tafel krijgen, is niets mis.
Gras zonder extra CO2-uitstoot eet een koe alleen buiten de deur en zonder veevoer. De stalkoe is schadelijker voor het klimaat omdat ze veevoer eet dat met kunstmest gemaakt is. Wageningen is vast een beetje in de war.

Nieuwe Oogst - WUR-voorzitter: toekomst zit niet in nostalgisch boeren, 11 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jack van Messel
  • #32
  • 11 feb '19
  • 22:25

Omdat weidegang nauwelijks* mogelijk is in NL heeft Fresco gelijk.

*zelfs gecertificeerde weidemelk bevat gemiddeld 88% stalmelk.......

Hens Baltesen
Hens Baltesen Land- en tuinbouw
  • #31
  • 11 feb '19
  • 22:49

Weidegang nauwelijks mogelijk? Dat is dan toch zeker niet omdat er te weinig weiland is!

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #30
  • 11 feb '19
  • 23:15

En Jack in #1 haalt juist 100% graskoeien naar NL. Er zou eens opnieuw - met de manier van denken van Prof. Imke de Boer van de WUR - bekeken moet worden of die koeien zo milieuonvriendelijk zijn als we waren gaan denken toen we nog in hoogste productiviteit per dier dachten ipv integrale milieueffecten.

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #29
  • 12 feb '19
  • 15:03

Misschien moet je je een paar dingen afvragen. Waarom boeren vroeger al dat werk deden om die koeien in de wei te zetten bijvoorbeeld, in plaats van het ruwvoer naar de stal te brengen. Dat deden ze voor de wintermaanden immers al, dus ze wisten wel hoe dat moest. Ik weet nog dat koeien in de wei gemolken werden. Waren ze vroeger zo dom of zijn wij nu zo slim? Hoe konden we eigenlijk feedlot- en stalsystemen efficienter ontwikkelen dan de benenwagen van de koe? In het verlengde daarvan zou je je dan af kunnen vragen over hoeveel productie verantwoord is binnen bepaalde grenzen van duurzaamheid. Grenzen die worden bepaald door bijvoorbeeld klimaat, de beschikbaarheid van water, nutrienten en fossiele brandstof. Want dieren in een stal met aangevoerd ruwvoer en krachtvoer botst nogal met dat andere sprookje, dat van circulaire landbouw. Zoals politiek nogal eens gebruikelijk doen we het liefst alles; en meer productie, en duurzaam, en circulair, en diervriendelijk, en, en. Het liefst ook nog goedkoper. Ik ben bang dat de realiteit is dat er keuzes gemaakt zullen moeten worden. De uitstoot van CO2 en methaan per kg. product is in dat kader "the least of your problems" lijkt mij. Maar ja, dat is dan natuurlijk weer geen boodschap waar je de handen voor op elkaar krijgt. Dus gaan we maar weer verder door op de ingeslagen weg en blijven hopen dat drones en laptops ons gaan redden. Hoe sneller het gaat, hoe korter het duurt.

Jack van Messel
  • #28
  • 12 feb '19
  • 15:23

Jos, jij als geen ander weet dat het nog ingewikkelder is, want het methaangas dat tijdens het herkauwen vrij komt, heeft weliswaar een ‘weging’ van >20 kg CO2eq, maar heeft een cyclus die ongeveer een miljoen jaar korter is dan van fossiele CH4.

Naast dit gegeven is het opmerkelijk hoe de gemiddelde Nederlander beïnvloed wordt door de warme Golfstroom. Niemand die beseft dat we 12 graden van de poolcirkel af zitten, met navenante zonnekracht. Behalve zonnekracht missen we ook voldoende weide in NL. Per GVE denk ik dat je minimaal 2 ha grasland nodig hebt, icm maaien/kuilen.
Zonder de miljoenen tonnen sojaschroot die NL elk jaar importeert, is veeteelt in NL onmogelijk.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.