FlashWageningen doet moderne koe de deur uit

Martin Scholten is opperhoofd dieren van de Wageningse Universiteit. Hij noemt koeien 'superdieren', hun melk 'perfectie' en helemaal niet verkeerd voor het klimaat. Hij heeft het over de ouderwetse koe. De moderne koe, die je overal ziet in Nederland, geeft inmiddels 10.000 en soms wel 12.000 liter/jaar. Dat dier is van het ras Frisian-Holstein, speciaal verfokt om zoveel melk te kunnen geven. Dat veroorzaakt ook die beruchte hoge methaanuitstoot. Weg dus met die moderne koe en vooruit naar vroeger.

Boerderij - ?De koe is een superdier en melk is perfectie?, 14 jun 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #8
  • 16 jun '19
  • 21:10

Dank Frits!

Frits van der Schans
Frits van der Schans Food- en agri-economie
  • #7
  • 16 jun '19
  • 21:08

Dick Veerman #4
Goed aan het verhaal van Martin Scholten is de insteek dat de melkkoe (en het varken / de kip) een kringloopdier is dat van niet-humaan eetbare biomassa -restanten uit de levensmiddelenindustrie- en van biomassa van niet humaan benutbare gronden -gras van veen- en zware kleigronden- waardevol voedsel kan maken. Dat mogen we koesteren! Dat daarbij methaan vrijkomt is een gegeven maar of dat hét probleem is, durf ik te bediscussiëren.

Net als bij de teelt van natte rijst komt er in de veehouderij -bij de productie van voedsel- methaan vrij. Als die voedselproductie gelijk blijft cq de uitgestoten hoeveelheid methaan, dan neemt daardoor de concentratie van methaan in de atmosfeer niet toe. Methaan wordt immers vrij snel afgebroken en de daarbij vrijkomende CO2 kan door de planten in die kringlopen worden benut. Dit laat onverlet dat het relevant is om de uitstoot van methaan te verminderen, mits dat niet leidt tot afgeleide andere emissies. Dan lijkt me het voeren aan koeien van 'methaanblokkers', vetten of rantsoenen met veel krachtvoer (oa noodzakelijk tbv een hoge melkproductie per koe) geen oplossing voor het vraagstuk, maar verplaatsing van het vraagstuk naar een andere plek in de voedselkringloop.

Dus als je echt vindt dat de koe een uitstekend kringloopdier is, zet haar (en hem) dan zoveel als mogelijk in op die kringloop eigenschappen; maximaal benutten van niet-humaan eetbare biomassa en van biomassa van niet humaan benutbare gronden. Dan kan een dubbeldoelkoe (met een lagere melkproductie en een randje vlees) wel eens veel geschikter zijn dan de koe die geselecteerd is op een zeer hoge melkproductie, deels gebaseerd op waardevolle biomassa en of biomassa van waardevolle gronden.

Professor Politiek kwam bij zijn pensionering, nadat hij decennialang fokkerij onderzoek had gedaan en honderden studenten op het spoor had gezet van hoge productie met Holstein melkkoeien, tot het inzicht dat de MRIJ dubbeldoelkoe helemaal niet zo'n gek dier was......

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #6
  • 15 jun '19
  • 23:20

Frans, het staat zo nadrukkelijk in Boerderij dat het moeilijk is om aan de woorden te twijfelen.
Maar alles kan natuurlijk. Soms schrijven bladen rare dingen.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #5
  • 15 jun '19
  • 23:16

Dick #2. Wat een onzin. Ik kan me ook niet voorstellen dat Martin Scholten dat gezegd heeft. Per kg melk produceert de huidige hoogproductieve koe veel minder methaan dan haar laagproductieve voorganger.

Fokkerij is gericht op verwachte omstandigheden en doelen, dus het het beestje past zich genetisch steeds aan.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.