Fotocredits: Conium maculatum inflorescence (11),
Sylvain Piry, via Wikimedia, CC BY-SA 2.0 FR
Exoten kunnen zich tot wel 1.000 keer sneller verspreiden dan inheemse soorten. Ze krijgen daarbij regelmatig onbedoelde hulp van de mens. Daarom zijn exoten vaak invasief.
Amerikaanse klimaatveranderingsonderzoekers ontdekten dat planten en dieren hun verspreidingsgebied met 3,25 kilometer per jaar moeten verschuiven om klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande hogere temperatuur bij te houden. Inheemse soorten verspreiden zich gemiddeld met een snelheid van 1,74 kilometer per jaar, niet genoeg dus. Exoten verspreiden zich gemiddeld met 35 kilometer per jaar, maar als je het effect van de mens op de verspreiding van exoten meeneemt, is dat maar liefst 1.883 kilometer per jaar.
De mens doet dat vaak onbewust. Een voorbeeld daarvan is de gevlekte scheerling, die in Nederland oprukt langs de middenbermen van de snelweg, laat het AD zien. Vanuit Zuid-Limburg verspreidt de plant zich via de bermen van het wegennet. In de middenbermen is het lekker warm door het aangrenzende asfalt en loopt het water makkelijk weg in verband met verkeersveiligheid. Ze vormen het ideale habitat voor de gevlekte scheerling. Met zijn auto neemt de mens zaadjes mee die vervolgens verderop in de berm terechtkomen. De giftige plant is inmiddels gesignaleerd aan de stadsgrenzen. Zorg ervoor dat je het gif ervan niet binnenkrijgt: de gifbeker van Socrates was vermoedelijk gevuld met coniine, het zenuwgif dat gevlekte scheerling aanmaakt.
De onderzoekers roepen op om juist inheemse soorten een handje te helpen met hun verspreiding, want zonder dat zullen de nodige inheemse soorten de klimaatverandering niet overleven.
ScienceDaily - Non-native plants and animals expanding ranges 100 times faster than native species,
26 jun 2024