21
Fotocredits: 'Kat vangt vogel', rihaij

FlashWaarom mag een kat onnatuurlijker leven dan een koe?

De nieuwe wet dieren vindt dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. Aangezien melk niet voor ons, maar voor kalveren bedoeld is, vraagt melkveehouder Geertjan Kloosterboer minister van Landbouw Schouten of melken voor mensen voortaan verboden is. Logisch gezien moet de wet dat namelijk verbieden. Maar waarom mag je een roedeldier als een hond dan wel op een flatje houden of een kat zijn vogeltje of muisje onthouden? Toch wil de minister hond, kat en vogeltjes in kooitjes uitzonderen. Is dat ethisch verdedigbaar?

Boerenbusiness - Geen strengere regels voor huisdieren in nieuwe wet - Nieuws Politiek, 6 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #21
  • 1 sep '21
  • 15:59

Uit de VS: gisteren publicatie van een studie naar de schade veroorzaakt door "invasieve exoten". Met een top tien. Huiskatten en verwilderde katten staan op nummer 1 met een geschatte schade van $ 45,5 miljard. Per jaar.

Amerika is veel groter dan Nederland, het gaat mij niet om de getallen, maar om de schade. Die niet onderkend wordt in Nederland.

"Although a number of agricultural pests featured in the top 10 most costly invaders, domestic and feral cats (Felis catus) took first place with estimated costs of $45.5 billion, followed by black rats (Rattus rattus) at $23.8 billion. Cats predate on native wildlife, in particular birds, while rats cause damage by eating crops and stored grain, outcompeting native species and vectoring diseases. Both of these species are widespread across all regions of the US, which may explain their high costs at the national scale".

link

Gert van der Hoek
  • #20
  • 14 aug '21
  • 8:06

Even druk met andere dingen, toch even kort reageren.

Natuurlijk gedrag? Kijk ook even naar de context. Een vos in een kippenhok vertoont ook natuurlijk gedrag. Zoveel loslopende katten betekent een gigantische overkill in de al zo bedreigde natuur.

Muizen en ratten bestrijden? Denk inderdaad ook aan honden, daar zijn uitstekende vangers te vinden. Ratten zijn heel goed te vangen met kooien. Denk ook eens aan een kerkuil, een oude boerentraditie. Sinds wij een kerkuil hebben broeden: geen muizen meer. Nou denk ik dat ruwvoer in plastic (is dat "eco"?) en krachtvoer onbereikbaar bewaren ook helpt.

Jaren geleden hield het RIVM een symposium over Toxoplasmose, de ziekte bij mensen door katten. Tot hun eigen verbazing bleek de impact van Toxoplasmose groot te zijn. Als zoönose (ziekte van dieren naar mensen) een ziekte die bij de top hoort qua meetbare ziektelast (DALY's).

Toxoplasma was verdwenen uit varkensvlees. Begin jaren 80 was het er weer: introductie van scharrelvarkens.

Marieke Opsteegh is gepromoveerd op toxoplasmose. Zij heeft meegewerkt aan een RIVM advies dat in een lade ligt ergens. Vlees altijd invriezen helpt. Op de langere termijn: vaccineren van katten.

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/330061001.pdf

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #19
  • 12 aug '21
  • 13:19

"De berengeur is slechts bij enkele procenten van de mannelijke varkens aanwezig en kan gemakkelijk aan de slachtlijn worden opgespoord. De miljoenen biggen die jaarlijks worden gecastreerd in Nederland ondergaan deze verminking dus op oneigenlijke gronden."

vs.

"De enige diervriendelijke en effectieve methode om iets aan de zwerfkattenproblematiek te doen is het vangen, castreren of steriliseren en terugplaatsen van de katten (de TNR-methode). Hierdoor komen er geen nieuwe katten bij."

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #18
  • 12 aug '21
  • 12:35

#14 Harry. Een varkensboer gilt doorgaans ook sneller en harder dan een akkerbouwer. Een suikerbiet kan niet gillen. Zou er een verband zijn? (Een socioalogisch onderzoek waard. Wellicht ook interessant voor anders beroepen en groepen mensen in bijv. steden).

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #17
  • 10 aug '21
  • 18:51

Rene Smit #11 ''voor zover ik het mij kan herinneren werden de honden en katten altijd verdoofd en/of onder narcose gecastreerd/gesterilliseerd. Bij varkens gebeurt het voor zover ik weet onverdoofd. Wellicht zit daar het verschil?''

De dierenpartij pleit voor een geheel castratratieverbod bij biggen, terwijl ze het castreren en steriliseren van zwerfkatten diervriendelijk noemen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.