3
Fotocredits: 'Milking', sarahelizamoody

FlashWaarom geeft een Deense koe zoveel melk?

In statistieken gaat het om kilo’s, niet om liters. Nederlandse koeien geven jaarlijks gemiddeld ruim 9.000 kilo melk. Amerikaanse koeien komen gemiddeld boven de 10.000 kilo, maar de Denen winnen, met bijna 11.000 kilo. Maar waar ligt dat nou aan, dat verschil van een kleine 2.000 kilo tussen een Nederlandse en een Deense koe. Boerenblad Nieuwe Oogst legt het niet uit. Verzoek aan onze boerenlezers: willen jullie het de leken hier uitleggen?

Nieuwe Oogst - Koeien VS en Denen geven meer melk dan Hollandse, 18 dec 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #3
  • 19 dec '19
  • 2:52

Als leek verwachtte ik dat allerlei biologische, technische, wettelijke, economische, organisatorische etc. variabelen de verschillende afgiftes prima konden verklaren. Dat blijkt. Platte statistieken zeggen op zich weinig. Vraag: is er in de veehouderij een grijs circuit zoals dat in de visserij bestaat waardoor de statistische cijfers worden vertekend?

Jan Dijkstra
Jan Dijkstra Land- en tuinbouw
  • #2
  • 19 dec '19
  • 0:08

Volgens IFCN (en eigen ervaring) in Denemarken ander rantsoen dan Nederland. In Denemarken zit er meer krachtvoer in het rantsoen, met veel eiwitrijke produkten. In het Deense ruwvoer zit ruim meer snijmaiskuil, dan ruwvoer in Nederland. En tenslotte: in Denemarken is er nauwelijks weidegang. Alle 3 aspekten dragen in belangrijke mate bij aan een hogere melkproduktie per koe in Denemarken vergeleken met Nederland.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 18 dec '19
  • 23:05

Ook in Nederland zijn er grote verschillen in bedrijven qua melkgift. In Denemarken is de plattelandsleegloop en intensificatie sneller bezig (ook veel Nederlanders heengetrokken) en dit heeft veel kleineren doen stoppen. Wat de kleineren aan opbrengst hadden is vaak lager als gevolg van ander vee (ras), huisvesting minder, etc.

Daarnaast zijn er verschillen in aantal malen melken per dag (standaard 2 maal). Veel grote bedrijven melken ook 3 maal daags (zeker in VS ivm goedkope arbeid) of met een robot. Dit geeft ook al weer een procent of 10 winst per koe per dag

Verder zijn de rantsoenen heel anders samengesteld (ieder land is anders vanwege klimaat, grondsoort, seizoen, bemestingsregels, etc). In Denemarken worden ook meer erwten verbouwd (temperatuur en korter seizoens geschikt) en aan koeien gevoerd. Tevens gebruikt men ook ammoniak als extra aanvulling in gras bij bewaren (word omgezet door bacteriën), veel eiwitgewassen (bv luzerne) en mais in het rantsoen (meer eiwit + energie = hogere gehalten = meer kilo's).

In Amerika is het gebruik van (r)BST ook nog toegestaan. Dit hormoon stimuleert de productie tot meerdere extra kilo's per dag.

Opleiding, vee-ras/fokkerij, vakmanschap (we hoeven echt niet te denken dat we de beste zijn)

Een begin, er is nog wel meer aan te vullen

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.