9
Fotocredits: 'Vuurkorven bij nachtvorst', via de Standaard

FlashVuur bij vorst beetje kut

Een oud item is vandaag een hit bij onze lezers: Franse wijnboeren beschermen wijngaarden met vuur tegen vorst. Nu doen ze het alweer, omdat april erg koud is. Ja logisch. Zo doen ze dat altijd al. Nieuw: het kost zo'n €3.500 per hectare per nacht. Omdat het om dure wijnen in de Bourgogne gaat, kan het uit. Bij kleine opbrengsten per hectare - zo'n 3.500-4.000 flessen - kost het vuur een euro per fles per nacht. Voor het klimaat is het natuurlijk wel een beetje kut vanwege de extra CO2-uitstoot terwijl er genoeg minder dure wijn van elders te koop is.

RTLnieuws - Franse wijnboeren beschermen druiven met vuur, 8 apr 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #9
  • 21 mei '21
  • 17:08

Gisteren, 20 mei, reed ik, op weg naar mijn werk, door een soort vallée des morts. Vrijwel alle bomen waren die aprilnacht bevroren, toen ze uitgelopen waren. Nu, een maand later, nog vrijwel geen blaadje. Grote karkassen, overal. Het groen komt van de klimop, die nu ineens in de zon zit. Hele boomkronen zijn vernietigd, een aantal bomen waarschijnlijk volledig. Eiken zullen aan de stam weer gaan uitlopen, als dat nog lukt. Bij vijgen heb ik nauwelijks nog knoppen gezien, die opnieuw gevormd zijn: de struik gaat waarschijnlijk zijn hele bovengrondse stuk afstoten, en van de grond opnieuw beginnen, als dat lukt. De sapstroom is abrupt gestopt, de takken drogen nu in met het warmere weer, en bij gebrek aan knoppen.
Het is heel merkwaardig. Er zijn gedeeltes waar de aprilvorst nauwelijks heeft huis gehouden, en waar het bos nu donkergroen is, er zijn gedeeltes waar je de grijze silhouetten ziet van ontbladerde bomen, temidden van donkergroen, en er zijn gedeeltes waar nauwelijks een blad is, en waar het vreemd licht is.
Nog andere merkwaardige schades gezien. Oleanders, die prima de winter hadden doorstaan (met -8°C af en toe), zijn in april verbrand: -3°C 'snachts, gevolgd door +20°C overdag met felle zon begrepen ze niet: dood. Bepaalde sparren, die ook prima de winter doorkwamen, kregen een roodbruine kleur na die aprilvorsten: dood.
Klimaatverandering: te warm in februari, maart, gevolgd door record nachtvorsten in april. Er is hier een probleempje om CO2 te binden, met al die minstens halfdode bomen.
PS: elders, in westelijk Rusland (westelijk Siberie) is een hittegolf zich aan het opbouwen. De grond droogt daar uit, waarmee de hitte zich kan handhaven. Nu al temperaturen van 35°C tot 40°C bij de Volga. Deze hitte gaat helemaal tot de poolcirkel, Archangelsk 32°C. Probleempje om CO2 te binden aldaar: bosbranden (?) en stilvallen fotosynthese, mislukken oogsten?
Deze hittegolf zorgt er momenteel voor dat het voorjaarsweer hier koud verloopt, en mogelijk, dat de zomer zal meevallen (geen lange extreme hitte). De klap valt dan in Rusland.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #8
  • 17 apr '21
  • 15:00

Margo Boske #6 ,
1 miljard euro steun aan de getroffen wijnboeren. (Bron)

Occitanie : après le coup de gel, Jean Castex annonce "un milliard d'euros d'aides" pour les agriculteurs sinistrés

Margo Boske
Margo Boske Foodlog redactie
  • #7
  • 15 apr '21
  • 10:08

Een twintigtal mensen liep een rookvergiftiging op bij de vuren die de Franse wijnboeren in het departement Tarn stookten om hun wijngaarden te beschermen, schrijft de Franse Huffington Post. De vuren waren aangemaakt met stro en diesel. Volgens de departementale voorschriften mag vuur in de buitenlucht om wijnranken te beschermen niet aangestoken worden met brandstof die kan leiden tot dikke en giftige rook.

Volgens franceinfo heeft de politie een verdachte opgepakt. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze actie een gevaar voor andere mensen was. In dat geval riskeert de man een jaar gevangenisstraf en een boete van 15.000 euro.

Margo Boske
Margo Boske Foodlog redactie
  • #6
  • 13 apr '21
  • 11:23

Helaas heeft de inzet van vuur tegen de vorst voor de meeste Franse wijnboeren niet mogen baten. Niet alleen de wijnboeren zijn getroffen, ook de fruitteelt heeft het zwaar te verduren gehad, schrijft France Info. In beide sectoren vreest 80% van de boeren een oogstverlies van 50 tot 100%. De Franse wijnoogst wordt 'de magerste in jaren'. De Franse minister van Landbouw heeft de nachtvorst erkend als landbouwramp en premier Jean Castex liet weten dat getroffen boeren op 'uitzonderlijke bedragen' aan steun kunnen rekenen, aldus De Standaard. Wat de maatregelen zullen zijn, is nog niet bekend.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #5
  • 10 apr '21
  • 11:30

Jullie bedoelen wrs: Kwalitatief Uitermate Teleurstellend

Hier beregenen we de bloesem bij nachtvorst, ook niet eenvoudig. Zolang je de kosten kunt doorberekenen in het product is er geen probleem al volgt er nog wel een lang seizoen met vele risico’s

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.