Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
1
Fotocredits: 'Container ship - Cosco Belgium - Europahaven/Yangtzekanaal - Port of Rotterdam', Frans Berkelaar

FlashVrachtschepen laten grote vissen verdwijnen

De grootste vis op aarde is de walvishaai (walvissen zijn groter, maar dat zijn zoogdieren). De dieren kunnen makkelijk 10 meter lang worden. De afgelopen decennia is de populatie walvishaaien wereldwijd ondanks beschermende maatregelen meer dan gehalveerd. Niemand wist eigenlijk waar dat aan ligt. Overbevist wordt de walvishaai namelijk niet.

Amerikaanse onderzoekers denken het raadsel opgelost te hebben. Walvishaaien - en andere grote zeebewoners - zijn verkeersslachtoffers. Uit satellietdata van getagde walvishaaien en scheepsbewegingen, blijkt dat 92% van het 'horizontale ruimtegebruik' (waar de walvishaaien zwemmen) en 50% van het 'verticale ruimtegebruik' (hoe diep ze zwemmen) van de haaien overlapt met drukbevaren scheepvaartroutes. Aangevaren haaien zinken naar de zeebodem en verdwijnen letterlijk van de radar. Behalve walvishaaien zijn nog 75 andere zeediersoorten regelmatig het slachtoffer van het in 25 jaar tijd verdrieƫnvijftigvoudigde vrachtschipverkeer.

Vox - What?s killing the world?s biggest fish?, 29 jun 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 29 jun '22
  • 10:17

Waar ons consumentisme en gesleep van goederen al niet toe leidt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.