Op 21 februari 1985 werd de 13e Elfstedentocht gehouden. Nu is het 10 graden buiten en morgen wordt het 13 graden. Trouwens, het jaar erna werd de 14e Elfstedentocht verreden op 26 februari, paar dagen later nog. Dan zal het dit jaar 14 graden zijn.
Ook zonder dat het vriest kan de Elfstedentocht doorgaan, zegt een Delftse hoogleraar in een Friese krant. Alles wat je er voor nodig hebt zijn 10.000 warmtepompen. Die kunnen zo effectief warmte aan koud water onttrekken dat er ijs ontstaat. Wek je meteen energie mee op, genoeg voor 10% van de Friese huishoudens. Voor 50 cent per dag per Fries huishouden heb je een Elfstedentocht.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Ik ben geen professor, maar als je water afkoelt om bovenop eerder een laag ijs te verkrijgen, dan moeten die buizen of slangen ook aan de oppervlakte liggen en goed over het gehele oppervlak worden verdeeld. Een systeem met koelribben is ook niet goed, dat geeft plaatselijk veel stroming in het water. Beste professor, is het niet eenvoudiger de schaatsen aan te passen door er wieltjes onder te zetten?
Hebben ze al uitgerekend hoeveel fijnstof van zoveel warmtepompen afkomt?
Zou zomaar kunnen. Dan moet je ze wel alle 10.000 bij die vaarten installeren, en de opgewekte warmte nog in die huizen krijgen.
Hoe kan dat nou: snapt een professor het niet?
(let wel: ik houd het niet voor onmogelijk, want maak het vaker mee).
Euh... Energie opwekken? Ik dacht het toch van niet. Deze warmtepompen werken exact eender als de gemiddelde koelkast en die KOST gewoon energie. Misschien wordt er gedoelt op de warmte die vrijkomt (net zoals bij de huis-tuin-en-keuken-koelkast), maar die is zó laagwaardig dat er weinig mee te doen is.
Het enige dat die warmte doet is de buitenlucht verwarmen wat het maken van ijs nog nét ff wat lastiger maakt. In tegenstelling tot de koelkast thuis, zit hier namelijk geen isolatie tussen het te koelen gedeelte en de radiator (waar de warmte weer wordt afgegeven).