15
Fotocredits: Gestikte kip door vallend luik, Ongehoord

FlashVoorspelling: misstanden in biologische dierhouderij

Actiegroep Ongehoord filmde misstanden op het gebied van dierenwelzijn bij Caring Farmers varkensboerin Annechien ten Have; de beelden kwamen vorige week vrijdag naar buiten. Daarna maakte het geheime opnames bij de familie Broenink van het wat de Dierenbescherming betreft prijswinnende Wroetvarken; die beelden kwamen afgelopen maandag naar buiten. Vrijdagmorgen openbaarde de organisatie beelden van de Caring Farmers kippenboeren Martijn Vonk en Johan Leenders. De beelden zijn niet fijn om te zien. Pijnlijk is de aanblik van een kip die blijft steken in de neergelaten sluis tussen het dag- en het nachthok. Het zijn dingen die gebeuren. De beelden zijn vooral pijnlijk omdat een voormalige medewerker van Wakker Dier een van de drijvende krachten achter de Caring Farmers is. Ook in biologische stallen zijn misstanden te filmen omdat geen enkele boerderij via de ogen van de camera van Ongehoord leedvrij is. Ongehoord lijkt het erom te doen om de Dierenbescherming en de Caring Farmers in een kwaad daglicht te stellen. Een van de volgende afleveringen betreft ongetwijfeld nare taferelen in een biologische dierhouderij.

Ongehoord - Ongehoord, 12 nov 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #15
  • 18 nov '21
  • 16:09

Plaats in een willekeurige BSO, verzorgingshuis voor dementerende ouderen of een kinderdagopvangverblijf verborgen camera's op en gegarandeerd kun je na een jaar misstanden tonen.

Ander voorbeeld: kijk op social media naar beelden van politie of ME ingrepen.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #14
  • 16 nov '21
  • 9:48

#9 Rene, vraag,; en als die boer dan ja zegt en je vind er geen calamiteiten, ga jij dan weer vlees eten?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #13
  • 16 nov '21
  • 6:37

#12 ellen, over je tweede alinea. Misschien moet je inderdaad wat doen. Door menselijke invloed is er een soort onbalans, zoals dat er bij jou wel erg veel mussen zitten, die doelwit worden van sperwers. Dat klopt niet, je ziet leed, mussen worden slachtoffer. Gaatjes dicht smeren, of juist meer gelegenheid geven over een grotere breedte, maar minder gaatjes per breedte, iets met die stomme heg doen.....zou ik doen. Paar ecologen spreken, ook over die eitjes. Trouwens eitjes die uit nesten vallen: te veel turkse tortels in een quartier, de vrouwtjes worden voortdurend lastig gevallen, en vinden geen nestgelegenheid....plof plof, eitjes op de auto. Te veel te eten in het quartier teveel turkse tortels.
Ik heb in de zomer iets anders: te veel vlinders komen uit de natuur bij ons op de bloemen. Zoveel bloemen heb je in de wilde omliggende natuur niet.....ik trek met die vlindertuin het lokale vlinderecosysteem uit het lood. De vogels maken 'sochtends korte metten met de op de bloemen en stengels slapende en verstijfde vlinders.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #12
  • 15 nov '21
  • 10:23

#9 René: denk jij dat veehouders staan te springen op onverwachte controles van leken die het één en ander perfect uit verband weten te halen? Uit ervaring weet ik dat het al lastig is een officiële controleur die onverwacht op bezoek komt te ontvangen of de deur te wijzen. Het is geen verkoper en een negatief oordeel kan grote gevolgen hebben. Je moet het werk waar je mee bezig was uit je handen laten vallen en je planning overhoop gooien om een paar uur lang de controleur over het bedrijf te leiden en bijbehorende papieren ter controle aan te bieden. Dat je op hete kolen zit, eigenlijk je koeien wilt voeren en daarna hooibalen wilt persen omdat het morgen gaat regenen, kan je beter maar niet laten blijken. Er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan. Terechte opmerking van Theo. Een scheurtje in een oorflap, een ontbrekende datum of handtekening is zo gevonden in alle papierbrei.

Verder vraag ik mij af hoever we moeten gaan met het naar nul willen terugbrengen van leed veroorzaakt door de mens. Veel leed komt bij ons uit de gaten en holletjes onder het dak en in de muren van onze schuren. Gierzwaluwen die toch maar gelegde eitjes uit het nest kiepen, mussenkuikentjes die door broertjes of zusjes of per ongeluk over het randje worden geduwd. In het voorjaar is het één groot drama, elke dag. In de heg die we een aantal jaar hebben aangeplant, huizen tegenwoordig honderden mussen. Sperwers en gaaien weten er wel raad mee. Na zo'n rooftochtje sidderen en piepen de mussen, na hun vlucht naar de vlierstruik naast ons huis, nog een half uur na. Allemaal onze schuld. Moeten wij al die gaatjes en holletjes gaan dichtsmeren? De heg er maar weer trekken? Voorheen was er geen mus, nu is er onnodig leed, allemaal vanwege zo'n stomme heg.

Adriaan-Helmus
Adriaan-Helmus Levensmiddelenhandel
  • #11
  • 15 nov '21
  • 7:32

#8 Dank Dick Veerman, je hebt gelijk en wellicht moet ik juist níet bang zijn dat een waakhond gaat blaffen op een “eigen” biologisch erf.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.