Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
28
Fotocredits: Marion Koopmans, Erasmus MC

FlashVoorbereiden op Disease X

Er zijn dokters die waarschuwen dat corona voorlopig iedere winter terug zal keren. Hoogleraar virologie Marion Koopmans gaat een stap verder. Ze heeft al al vele virusuitbraken van dichtbij meegemaakt en werd niettemin overvallen door de coronapandemie. "We moeten voorbereid zijn op Disease X, de ziekteverwekker die wij nu nog niet kennen." Door corona, weten we zeker nu dat die komt. Wanneer is nog even onbekend als tevoren. Wel zeker is dat het risico groter is in een wereld waarin we vliegen en veel wereldhandel hebben.

Trouw - Marion Koopmans: ?We moeten voorbereid zijn op Disease X, de ziekteverwekker die we nog niet kennen?, 20 dec 2020
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dennis Zeilstra
Dennis Zeilstra Microbioom onderzoek
 • #28
 • 24 dec '20
 • 20:17

Otto,

Je schrijft dat het beleid gericht is op ziekenhuis- en IC-bedden en dat de betrouwbaarheid van de PCR test daarom niet zoveel uitmaakt. Punt is alleen dat de cijfers waarop o.a. het dashboard zich baseert ten dele wel degelijk op uitslagen van PCR testen gebaseerd worden. De cijfers zijn afkomstig van Stichting Nice die hierover zegt: "Alle patiënten die in het ziekenhuis liggen met een verdachte of bewezen COVID-19 status worden meegenomen in onze overzichten, ook als de reden van opname iets anders is dan de COVID-19 infectie.'

Los van de vraag of de PCR test betrouwbaar is* geeft dit natuurlijk wel een vertekend beeld. Het is in voorgaande jaren natuurlijk ook niet zo geweest dat mensen die opgenomen werden of zelfs op de IC belandde getest werden op influenza. Normaliter worden cijfers gebaseerd op de klinische diagnose, en die zijn dus niet beschikbaar. Er zijn ongetwijfeld een hoop patiënten in het ziekenhuis die daar liggen vanwege covid, maar onduidelijk is welke percentage om andere redenen is opgenomen en 'toevallig' positief getest is. Dat maakt het lastig om te beoordelen of ziekenhuizen vollopen vanwege corona, of wellicht ook overbelast raken vanwege de manier waarop met positief geteste patiënten wordt omgegaan.

-----
* Het is voor het publiek onmogelijk om een uitspraak te doen over de betrouwbaarheid van de PCR testen, omdat onduidelijk is hoe getest wordt. Een sterk argument tegen de claim dat de test foutpositieven zou opleveren is dat grootschalig testen in Nieuw Zeeland lange tijd nul positieve testen opleverde. Punt is alleen dat onduidelijk is of dezelfde methodiek op dit moment ook in Nederland wordt gebruikt. Er wordt door RIVM bijvoorbeeld gesteld dat de meeste labs het aantal targets heeft teruggebracht tot 1 (ipv 2 of 3), wat de specifiteit niet ten goede komt. Als in Nieuw Zeeland wel 3 targets werd gebruikt, valt voorgenoemd argument tegen foutpositieven dus weg. Het is nog sterker, want dat ene target betreft het E-gen en bij het originele primerontwerp detecteerde dit alle beta coronavirussen (waaronder mogelijk twee van de vier humane coronavirussen die verkoudheidsklachten geven). RIVM vermeldt dat sommige primerontwerpen voor het E-gen aangepast zijn om specifiek te zijn voor SARS-CoV-2, maar onduidelijk is dus welke tests precies in Nederland gebruikt worden. Kortom, het is denkbaar dat ziekenhuiscijfers die niet alleen op het klinisch beeld gebaseerd zijn ook patiënten bevatten die ofwel SARS-CoV-2 geïnfecteerd zijn, ofwel dat zijn geweest, of (afhankelijk van de gebruikte test) met een ander betacoronavirus zijn geïnfecteerd (geweest). Zonder cijfers over het klinische beeld, blijft het dus onduidelijk wat de exacte oorzaak van het overstromen is.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
 • #27
 • 24 dec '20
 • 13:27

Ik ben inderdaad heel blij dat alles economisch kapot gaat, Astrid, dat is precies wat ik geschreven heb! Toch weer knap van je dat je dat uit mijn berichten kan halen, petje af hoor :)

Dank je voor je kerstwens, ik geniet er (bijna) altijd van en dit jaar zal niet anders zijn; ik heb dit hele jaar veelal genoten overigens, al realiseer ik me dat daar ook veel geluk bij zat wat ik niet zelf gecreëerd heb.

Hopelijk vliegen deze dagen voor jou spoedig voorbij, desalniettemin wil ik je fijne kerst wensen!

Astrid Spijkers
 • #26
 • 24 dec '20
 • 10:42

Ja hoor Otto, ik spring een gat in de lucht. Je wilde toch zelf dat ik een 'zie je wel' moment zou hebben? Jij zou dus blij moeten zijn.

Overigens die meneer zijn taalgebruik kan ik begrijpen als je bedenkt, wat hij dus ook zegt, dat hij in Duitsland geboren is en ook in Australie gewoond heeft, dan krijg je wel een accent of niet? Maar goed, jij bent zo te lezen wel blij dat er van alles kapot gaat op economisch vlak en dat je er graag belasting voor betaald om al die bedrijven op de been te houden. Ik zou zeggen, prettige kerstdagen, als je altijd veel mensen op bezoek had zal het nu ook wel fijn zijn om het met minder te doen. Mij maakt het niet uit, ik heb gelukkig geen grote familie, ik ben altijd weer blij als deze dagen weer voorbij zijn, elk jaar, niet alleen nu.
Ik heb genoeg gezegd over dit onderwerp.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
 • #25
 • 24 dec '20
 • 1:31

En ben je nu blij, Astrid? :D Dat je gelijk hebt, dat je eindelijk erkenning krijgt van wat je altijd al geroepen hebt? Heb je bereikt wat je wilt? En, belangrijker nog, is met deze erkenning dat de PCR-test ook false positives genereert het probleem van corona eindelijk opgelost, ligt er spontaan niemand meer in het ziekenhuis nu?

Wat die Roland betreft, ik heb een paar minuutjes gekeken naar z'n aanbieding en reactie daarop. Ik vond het maar een aparte man, z'n taalgebruik niet heel professioneel in z'n mail, maar goed, dat was maar even kort. Hij wil dus een blik van personeel vanuit bijv. Cuba en de Filipijnen opentrekken lees ik; ik kan me voorstellen dat dat problemen met zich meebrengt: ze spreken geen Nederlands en misschien ook niet geweldig Engels, je weet niet hoe ze gekwalificeerd zijn in vergelijking met de Nederlandse standaarden, of de apparatuur wel voldoet aan de Nederlandse eisen etc. Als ik een beschrijving lees van een Italiaanse arts op dat schip is het een stuk beperkter ook qua ruimte, het biedt geen volledige ic-bedden, alleen basisapparatuur, een soort ziekenhuisbed+ die sommige functies van een IC-bed kan bieden. Dan kiezen ze daar dus niet voor als overheid, liever een 5 weken lockdown om op die manier ademruimte te creëren blijkbaar. Misschien achteraf gezien een verkeerde keuze, misschien niet. Ik ben wel blij dat ik niet zulke keuzes hoef te maken :)

Astrid Spijkers
 • #24
 • 23 dec '20
 • 20:15

JA Otto, die kunnen ze er ZO bijtoveren, maar de regering weigert om het aanbod van Roland Brautigam aan te nemen!!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.